Quarantena insòlita: una àvia de 98 anys supera la Covid aïllada amb una cuidadora

Una dona d'Almacelles asimptomàtica passa l'aïllament a la residència on viu, però acompanyada les 24 hores per una cuidadora particular

RedaccióActualitzat

Als seus 98 anys, Pilar Melià ha passat la Covid-19 de manera totalment asimptomàtica. És d'Almacelles i ha superat la malaltia en aïllament a la residència on viu, acompanyada les 24 hores per una cuidadora particular contractada per la família. Un acompanyament fins ara inèdit. Salut va autoritzar la petició del centre fent prevaldre la salut emocional de l'anciana.

Quan va començar la pandèmia, els familiars de la Pilar van considerar que era més prudent emportar-se-la a casa; els va semblar més segur per evitar que es contagiés. Quan les xifres de l'expansió del coronavirus van tornar a créixer van pensar a fer-ho una altra vegada, però al final van decidir que no. I llavors va arribar la mala notícia: la Pilar havia donat positiu.


Una solució inèdita

Superat l'ensurt, la seva filla, Rosa Maria Martí, i els seus germans van moure cel i terra per no deixar sola la mare, que havia de passar una quarantena de dues setmanes.
 

La Pilar i la Sílvia, la seva cuidadora, a la residència d'Almacelles

La determinació dels fills de la Pilar va aconseguir que no es quedés sola durant 14  dies, cosa que estan segurs que l'hauria perjudicat molt.
Van aconseguir una cosa inèdita: que una cuidadora passés la quarantena amb ella, la Silvia Montalbán: "Em van preguntar si podia cuidar una persona que tenia coronavirus". La Sílvia recorda que els va dir: "Si em donen tots els protocols de seguretat, per poder protegir-me, ho puc fer. Explica que no va anar "mai amb mentalitat de dir 'aquí em contagiaré, quina por'".
 

La Sílvia i la Pilar no es coneixien, però no van trigar a tenir una relació fluida. "Amb els dies vam fer una mica d'amistat", diu la Sílvia, que recorda com van passar els dies, totes dues: "Vam estar mirant la tele, dinant juntes, berenant… Passejant per la terrassa de la residència… Ella m'explicava les seves coses, tot i que parla poquet."

La Pilar i la Sílvia vivien juntes, però a part: estaven en habitacions contigües i cada una tenia el seu bany. La cuidadora anava amb vestit EPI, guants, ulleres i mascareta. I la Pilar també duia mascareta.

La Pilar va fer cas a les restriccions punt per punt. Tant que fins i tot el dia que va donar negatiu, la primera vegada que la Sílvia li va dir de sortir de l'habitació, s'hi va negar. "La vaig agafar del braç", explica la Sílvia, i li va dir: "Vinga, Pilar, anem a fer un tomb."
 

Un cop recuperada, la Pilar ha pogut sortir a passejar amb la Sílvia
Un cop recuperada, la Pilar ha pogut sortir a passejar amb la Sílvia


La millor solució

El centre es va fer càrrec de la manutenció i dels equips de protecció de la cuidadora que va contractar la família. Anna Albana, directora de la residència, també està convençuda que aquesta solució inèdita ha estat el millor per a la Pilar.

Explica que la Pilar "té un deteriorament cognitiu greu, però guarda molt bé les habilitats socials" i que això és el que calia preservar, perquè "ella necessita la gent" i pensar que es pogués estar 14 dies sola "se'ns feia una muntanya de preocupacions perquè no sabríem com ho podria superar".
 

Una prova de com necessitava la Pilar socialitzar-se és el canvi que va fer els primers dies d'aïllament, quan encara no hi havia la Sílvia amb ella. I el canvi que va fer a partir d'aleshores. "La Pilar, en el moment en què va veure que tenia companyia, va fer un canvi brutal", explica Albana, "perquè la vèiem com només en dos o tres dies d'estar a l'habitació estava molt apagada, estava trista, i no entenia ben bé el que estava passant".
 

La Pilar Melià amb la seva filla a la residència d'Almacelles
La Pilar Melià amb la seva filla a la residència d'Almacelles


Autorització de Salut

Les persones amb Covid-19 també són ateses, però només es fan entrades comptades per portar i retirar els àpats, per fer la higiene i per monitoritzar l'estat de salut. Però cap estada per socialitzar, esclar.

La petició dels fills de la Pilar va arribar fins al Departament de Salut, que la va autoritzar. "És una autorització molt específica", explica Albana, "perquè vam explicar, sobretot, aquesta fragilitat emocional de la Pilar i aquesta socialització, que és encara una qualitat que manté molt bé i que volíem conservar".
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut