Endollar un ventilador, un gest que molts no poden fer pel cost de la factura de la llum
Es calcula que 16 de cada 100 catalans no tenen la casa a una temperatura adequada (Pexels)
Barcelona

Quan posar el ventilador és un luxe, tot i tenir feina: "No ens ho podem permetre"

La pobresa energètica també és un problema d'estiu i les entitats del tercer sector demanen mesures que no siguin temporals per combatre-la

RedaccióActualitzat

Amb la tarifa de la llum pels núvols, els preus disparats i la calorada, moltes persones treballadores es veuen obligades a prescindir fins i tot del ventilador perquè els ingressos no donen per a tant. 

"47 anys cotitzats per vigilar no gastar llum, no gastar en el ventilador, no endollar res, és angoixant", explica Maria Subirana, que es refresca amb un vano i abaixa les persianes de casa per reduir la incomoditat. 

Es troba en una situació similar la María Dolores. Té feina fixa des de fa vint anys, però ni es planteja endollar un ventilador. "No ens podem permetre el luxe de tenir ventilador. Si no puc pagar la llum sense, imagina't amb. Els pobres no podem", es queixa. 

La pobresa energètica no és un problema només de l'hivern. Tant la Taula del Tercer Sector com l'Aliança contra la pobresa energètica reclamen mesures que no siguin temporals per adaptar el cost de la factura als ingressos de les famílies. 

Aquesta petició i les situacions de la María Dolores i la Maria es recullen en aquest vídeo: 

 

Els experts denuncien que en els últims deu anys els afectats s'han gairebé triplicat i que amb la crisi climàtica cada cop n'hi haurà més.

 

ARXIVAT A:
Pobresa energèticaPrecarietat laboral
Anar al contingut