Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu a Berlín (Reuters)
Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu a Berlín (Reuters)
Berlín

Puigdemont: "Sànchez té intactes els drets com a diputat i pot ser elegit president"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont  ha comparegut aquest migdia en roda de premsa des de Berlín per valorar la seva situació político-judicial i la decisió de la justícia alemanya de deixar-lo en llibertat i no extradir-lo a Espanya pel delicte de rebel·lió.

Puigdemont, que ha comparegut acompanyat d'una representació de diputats de Junts per Catalunya i d'ERC que ahir el van visitar a Berlín, ha reclamat al govern espanyol que "deixi d'entorpir" el desenvolupament normal del Parlament i que respecti els drets de Jordi Sànchez com a diputat i també com a possible candidat a la presidència de la Generalitat:

"La voluntat dels electors no la podem desplegar encara per la interferència del govern espanyol.  Avui ja hauríem de tenir govern"

"Toca insistir en allò que és correcte: que un Parlament pugui debatre, sense restriccions, un candidat a la seva presidència. És el que diu la llei i és el que ens han encarregat els ciutadans. És un principi bàsic de la democràcia."

"Hem de reclamar a l'estat que deixi d'entorpir el Parlament.  Que respecti els drets de Jordi Sánchez per ser elegit president."

"Jordi Sànchez té intactes els seus drets com a diputat i, per tant, pot ser elegit president de la Generalitat."

Carles Puigdemont ha dit que confia que, ara sí, el govern de Madrid haurà de seure a negociar:

"Aquesta causa no és de presons, és de parlaments.  Necessita més polítics i menys jutges i fiscals"

"Confio que hi haurà majoria suficient per la investidura i que ara sí l'estat espanyol aprofitarà l'oportunitat que li brinda el comité de drets humans de Nacions Unides per ratificar i permetre que un diputat amb els seus drets intactes pugui esdevenir president. Ara toca que investim Jordi Sànchez."

 

Ha mostrat preocupació per com determinats sectors a Espanya han rebut la decisió de la justícia alemanya de deixar-lo en llibertat sota fiança i rebutjar el delicte de rebel·lió. Ha criticat la "reacció al·lèrgica" de la dreta espanyola i determinats mitjans de comunicació a la seva posada en llibertat:

"S'ha de dir que l'estat espanyol ha caigut en actituds antieuropees. La reacció de certa dreta espanyola ens ha de preocupar a tots."

Puigdemont és a Berlín, on fixarà la seva residència, després que divendres va sortir de la presó de Neumünster. A la sortida va reclamar la llibertat dels polítics empresonats a Espanya i que s'obri una negociació política amb l'estat.

A partir d'ara, i mentre duri el procés per decidir si l'extradeixen per l'altre delicte de què se l'acusa, la malversació de fons, Puigdemont haurà de seguir a Alemanya, on cada setmana s'haurà de presentar a una comissaria de policia. 

Així ho ha confirmat aquest dissabte a preguntes dels periodistes:

"Seguiré aqui a Alemanya fins al final del procés judicial. Jo estaré a disposició de les autoritats alemanyes i si finalment m'alliberen de les imputacions aqui tornaré cap a Bèlgica."

"Berlín és la meva residència fins al final d'aquest procés. En els meus plans hi ha seguir treballant per defensar els meus drets i els dels catalans".

També ha dit que quan pugui moure's amb llibertat, continuarà explicant la situació que viu Catalunya per tot Europa:

"La meva obligació com a president és explicar a tot Europa la situació de Catalunya. Tinc la intenció de viatjar a altres països. Això té un risc."

"Espero que aquesta situació pugui ajudar a fer entendre a les autoritats espanyoles que aquest conflicte necessita diàleg."

Puigdemont ha desmentit que hi hagués "premeditació" en la seva tornada des de Hèlsinki en cotxe quan va ser detingut després de travessar la frontera alemanya:

"Pocs minuts abans de ser detingut a Alemanya, jo acabava de rebre un missatge de les meves filles i la meva dona que havien arribat a Bèlgica per passar amb mi la Setmana Santa. Us podeu imaginar el xoc que va suposar això. No hi va haver premeditació. L'experiència a la presó reforça les conviccions. I la necessitat de plantar cara a la política de l'Estat espanyol".

"El meu proposit era tornar a Bèlgica, no volia portar el nostre cas a un altre país. Tenim tots els advocats a Brussel·les."

 

Primera nit fora de la presó

El president Puigdemont va arribar ahir divendres al vespre a Berlín, on es va reunir per sopar amb una vintena de diputats de Junts per Catalunya i també amb membres d'Esquerra.

Molts d'ells han compartit a les xarxes socials les fotos del sopar, amb l'alegria de retrobar-se amb Puigdemont després d'haver passat 12 dies a la presó.

ARXIVAT A:
Govern empresonatRebel·lióProcés catalàInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut