Barcelona

Puigdemont respon a la conselleria d'Economia que no preveu cap increment de l'IRPF

Tant el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, com el secretari del departament, Pere Aragonès, han obert la porta els darrers dies a un increment d'aquest impost

Actualitzat

Discrepàncies al si del govern de la Generalitat al voltant d'una hipotètica pujada de l'IRPF per a les rendes més altes. Tant el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, com el secretari del departament, Pere Aragonès, han obert la porta els darrers dies a un increment d'aquest impost, una possibilitat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha desmentit aquest dimarts en un acte amb empresaris.

"No estem en aquest escenari. Esperem que serem tots prou capaços i hàbils i hi haurà la justa correspondència a l'altra banda per resoldre el problema de finançament sense haver de recórrer ni a tocar l'IRPF ni a imaginar noves figures impositives."

Pel president de la Generalitat, la pressió fiscal és un pèl alta en la part més baixa de l'escala de l'IRPF, i en canvi es podria estudiar una puja en algun altre tram, però ha remarcat que aquesta no és ara la "hipòtesi de treball" de l'executiu.

Munté recorda que el programa de JxSí no ho preveu

Hores abans, la portaveu del govern de la Generalitat, Neus Munté, ha afirmat que els Pressupostos del 2016 i la llei d'acompanyament no inclouran un increment de l'IRPF. En la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, Munté ha recordat a Junqueras que el programa electoral de Junts pel Sí "prioritza" una "rebaixa" de l'IRPF per a les rendes mitjanes i baixes.

"No hi ha cap proposta d'increment dels trams més alts de l'IRPF i treballarem per reduir els més baixos."

Munté ha negat que hi hagi fissures al govern sobre aquesta qüestió i ha dit que la qüestió no s'ha abordat en la reunió d'aquest dimarts. "No n'hem parlat perquè no hi ha cap desacord sobre el tema", ha assenyalat.

Aragonès defensa canvis impositius per dependre menys del FLA

També aquest dimarts, el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la necessitat d'introduir canvis impositius perquè Catalunya depengui menys del FLA i incrementi la despesa social, encara que ha rebutjat que es produeixi una pujada generalitzada d'impostos.

"Si hem de reduir el dèficit per dependre menys del FLA, incrementar la despesa social i a més portar a terme una reducció generalitzada dels impostos estaríem davant la quadratura del cercle i el cercle és rodó."

En aquesta línia, Aragonès ha subratllat que el plantejament inicial és el d'introduir "petits canvis" a l'actual model impositiu per "optimitzar" el sistema i que, en cap cas, s'està parlant d'una "pujada generalitzada d'impostos".

La setmana passada, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va afirmar que estava obert a estudiar aquest increment. La mateixa Munté, però, va respondre que la prioritat del govern era rebaixar l'IRPF a les rendes baixes i mitjanes i no apujar-lo a les altes.

Es dóna la circumstància que Junqueras i Aragonès són d'ERC i Puigdemont i Munté de CDC, tot i que la portaveu del govern ha insistit que la "cohesió" de l'executiu no està en entredit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut