L'expresident de la Generalitat creu que el TJUE deixa en "via morta" la seva extradició (REUTERS / Guglielmo Mangiapane)

Puigdemont demana que s'apliqui la sentència del TJUE i que la causa surti del Suprem

El fiscal general de l'Estat considera que la sentència europea obre un escenari incert perquè és taxativa en alguns termes, però no tant en altres

RedaccióActualitzat

L'advocat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, Gonzalo Boye, ha presentat un escrit davant el Tribunal Suprem on demana que s'apliqui de manera immediata la sentència del Tribunal de la Unió Europea de dimarts.

Per Boye, seguint la doctrina d'aquesta sentència, la causa dels exiliats s'hauria d'enviar a un jutjat de primera instància i no al Tribunal Suprem, per poder optar a una segona instància i per evitar que es vulnerin drets dels acusats.

L'expresident de la Generalitat creu que el TJUE deixa en "via morta" la seva extradició, però dona per fet que la sentència europea obre la porta que es dicti una altra euroordre per extradir-lo.


El fiscal general de l'Estat veu l'escenari "incert"

Mentrestant, el fiscal general de l'Estat s'ha mostrat prudent sobre el resultat final de la sentència. Álvaro García Ortiz considera que obre un escenari incert perquè té un costat taxatiu i un altre que no ho és, i afegeix que la decisió serà a la teulada de la justícia belga en el cas que es tornin a emetre les euroordres:

"Encara estem en un escenari realment incert. La sentència és taxativa en alguns termes i, d'altra banda, no ho és tant en altres. Com qualsevol disposició jurídica o decisió d'un tribunal, ha de ser interpretada."

El fiscal no ha volgut entrar en "especulacions" sobre si la sentència facilita o no l'extradició dels exiliats, si bé ha indicat que la justícia espanyola col·laborarà amb les autoritats belgues. En una entrevista a RNE, també ha assegurat que si cal tornar a altres tribunals "es farà".

Aquesta opinió refreda les primeres interpretacions que es van fer des del govern espanyol, quan la portaveu Isabel Rodríguez va donar per fet que la sentència "avala l'ordenament jurídic espanyol" i que portaria a la detenció i al processament de Puigdemont.

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàCarles PuigdemontTJUEBèlgica
Anar al contingut