El ple de Seguretat que va demanar Illa ha passat per davant del de Rodalies, reclamat per Aragonès (ACN/Marta Sierra)

PSC i Junts voten plegats i endarrereixen el debat sobre Rodalies reclamat per ERC

Esquerra el volia fer coincidir amb les negociacions per a la investidura de Sánchez, que tenen, com a data límit, el 27 de novembre

Enllaç a altres textos de l'autor Anna Poch

Anna Poch Pubill

Periodista de la secció de Política de TV3

@AnnaPoch
Actualitzat

El debat monogràfic sobre Rodalies al ple del Parlament, el va demanar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per, a més de denunciar la situaciódemanar el traspàs integral del servei, una de les condicions que el president i ERC han posat sobre la taula de negociació amb el PSOE.

El text per reclamar el traspàs es votarà l'últim dia del debat, previsiblement el dijous 23 de novembre, i, pel que han dit els grups parlamentaris, està previst que s'aprovi al Parlament. 

Però el text no tindria cap efecte sobre la negociació espanyola, si és que aquesta negociació, com és probable, es tanca abans. El 27 de novembre és un dilluns.

Diversos portaveus parlamentaris parlant abans de la Junta d'aquest dimarts (ACN/Marta Sierra)

 

Què hi diu ERC?

El govern ha lamentat l'endarreriment, però han estat fonts d'ERC les que han estat més directes. Han acusat Junts d'haver fet una "pinça" amb el PSC, "amb la complicitat de Vox", i d'haver endarrerit el debat de Rodalies "per interès partidista i incoherent".

Els republicans insisteixen que "s'ha de corregir de forma urgent el pèssim servei ferroviari de l'Estat a Catalunya". Per això, ERC insta Junts a "rectificar" l'endarreriment del ple.    

Segons ERC, Junts ha "prioritzat" les propostes del PSC, perquè ha passat per davant un altre debat, el que va demanar Salvador Illa sobre "Seguretat", que serà el 7, 8 i 9 de novembre

Albiach ha insistit que Rodalies és una de les prioritats dels Comuns (ACN/Marta Sierra)

També En Comú Podem, segons ha dit Jéssica Albiach, creu que s'han "aliat" Junts, PSC i VOX per endarrerir el ple fins al 21, 22 i 23 de novembre, encara que Albiach no ha volgut entrar en el perquè de l'endarreriment. Sí que ha insistit, però, que Rodalies és una de les seves prioritats i que cal "donar un impuls al ferrocarril" i el traspàs del servei de Rodalies.
 

 

Què hi diu Junts?

Des de Junts, recorden que al calendari s'ha situat el debat de Rodalies, però també dos debats monogràfics més: un sobre l'Energia, que es farà al ple del 24, 25 i 26 d'octubre, i el de Seguretat.

El ple de l'Energia, el va demanar Junts al Debat de Política General. Després també el PSC en va proposar un sobre la matèria.

El PSC no ha volgut entrar a valorar que el ple sobre Rodalies s'hagi situat al segon ple del novembre.

Es van fer el mateix dia la proposta del ple sobre Rodalies (feta pel president Aragonès) que la proposta del ple sobre Seguretat (feta per Salvador Illa). Ho van dir a la sessió de control del 4 d'octubre, com es pot veure en aquest vídeo d'aquella jornada:

 

 

 

ARXIVAT A:
ERCJuntsRodaliesParlament de CatalunyaPSCEn comú
Anar al contingut