Rodica Radian-Gordon, ambaixadora d'Israel a Espanya, i Reza Zabib, ambaixador de l'Iran a Espanya
Rodica Radian-Gordon, ambaixadora d'Israel a Espanya, i Reza Zabib, ambaixador de l'Iran a Espanya
El matí de Catalunya Ràdio

Provocació o proporcionalitat? Acusacions entre els ambaixadors d'Israel i l'Iran a Espanya

Tots dos ambaixadors han passat per "El matí de Catalunya Ràdio", on Israel ha acusat l'Iran de voler estendre el conflicte a tot el Pròxim Orient i Teheran s'ha defensat qualificant l'atac de dissabte de resposta proporcional

RedaccióActualitzat

L'atac sense precedents que l'Iran va llançar dissabte contra Israel genera molts dubtes i incertesa: hi haurà contraofensiva israeliana? I en cas que fos així, quin paper hi jugaran els Estats Units? De moment, el govern de Joe Biden ja ha advertit a Benjamin Netanyahu que no l'ajudaran en una eventual resposta a la pluja de drons i míssils de dissabte. 

Paral·lelament, aquesta matinada Israel ha defensat al Consell de Seguretat de l'ONU el seu dret a represàlia i l'Iran ha justificat l'atac de dissabte com a resposta al bombardeig de la seva ambaixada a Damasc. Tot i això, la República Islàmica de l'Iran ha afirmat, també, que no vol inflamar un conflicte a tot el Pròxim Orient.  

Enmig de tot plegat, aquest matí han passat per "El matí de Catalunya Ràdio" els ambaixadors d'Israel i l'Iran a Espanya, Rodica Radian-Gordon i Reza Zabib. 


Israel acusa l'Iran de voler inflamar el conflicte

L'ambaixadora israeliana a Espanya ha denunciat que l'atac de dissabte de l'Iran sí que pretenia una escalada important de la tensió regional en la que fins ara era una guerra entre Israel i Hamas.

Segons Rodica Radian-Gordon, els iranians "van tenir l'esperança de crear una guerra regional, tot i que no tenim clar per què estan interessats ara en això". L'ambaixadora, que no ha volgut concretar quina pot ser la resposta bèl·lica israeliana a l'atac de dissabte, demana això a la comunitat internacional:

"Crec que és temps d'estar més atents al programa de míssils de l'Iran i, per descomptat, de fer tot el possible perquè la Guàrdia Revolucionària s'inclogui a la llista de terroristes de l'ONU."

Escolta l'entrevista sencera aquí:

 

L'Iran qualifica el seu atac de proporcional

Per part seva, l'Iran ha llançat una ofensiva diplomàtica amb converses amb representants de l'Índia, Turquia, Rússia, Qatar i la Unió Europea, entre d'altres, per transmetre'ls que l'objectiu de l'atac de dissabte era dissuasiu. Tot i això, l'ambaixador de l'Iran a Espanya, Reza Zabib, ha deixat clar que respondran si hi ha més atacs israelians:

"Per part nostra, sempre serà un atac proporcional. Primer van atacar un edifici diplomàtic i nosaltres vam intentar reaccionar de la manera apropiada, dirigint-nos a les dues bases militars que van participar en aquell atac. Si Israel repeteix l'atac, la resposta dependrà de l'objectiu i de la proporció."

L'ambaixador iranià a Espanya insisteix que el seu país sempre ha exercit "la màxima contenció des del principi d'aquest genocidi, ara fa sis mesos".

Reza Zabib defensa en l'entrevista que l'atac de dissabte "simplement va ser una resposta. Així que si busquen màxima contenció, això se'ls hauria de dir als israelians, no a nosaltres. Nosaltres només hem respost".

Les autoritats iranianes insisteixen que si no hi ha represàlies israelianes, donaran la crisi per tancada

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Guerra a Gaza
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut