Un tècnic instal·la una xarxa per caçar conills en una finca al costat de l'estany d'Ivars i Vila-sana
Un tècnic instal·la una xarxa per caçar conills en una finca al costat de l'estany d'Ivars i Vila-sana

Proven un sistema per atrapar conills amb xarxes per intentar acabar amb la plaga que afecta les comarques de Ponent

ACN Ivars d'Urgell - El Departament d'Acció Climàtica ha encarregat a l'empresa Estrateko una prova pilot per intentar acabar amb la plaga de conills que afecta diversos punts de les comarques de Ponent. Es tracta d'un sistema que funciona amb l'extensió d'una xarxa vertical a les finques agrícoles afectades que s'abaixa automàticament a la nit mentre els conills surten a "pasturar" i quan tornen cap als caus queden atrapats. Tal com ha explicat Enric Ullà, de l'empresa en qüestió, en aquest moment és quan es poden atrapar i sacrificar. La prova es fa l'entorn de l'estany d'Ivars i Vila-sana, al Pla d'Urgell, i si resulta amb èxit s'estendrà el sistema als punts de la zona d'emergència cinegètica on els conills estan fent més mal.

l director dels serveis territorials d'Acció Climàtica a Lleida, Ferran de Noguera, ha explicat que aquesta prova de caça "molt novedosa" es va anunciar a la taula del conill que es va celebrar el passat 17 de gener. Si funciona, l'objectiu és estendre-la a tota la zona on s'ha declarat l'emergència cinegètica per la plaga de conills que està provocant danys a diferents cultius. La instal·lació aniria a càrrec del Departament d'Acció Climàtica. La prova es farà de nit, quan els conills van a alimentar-se i just al moment que tornen al cau, la xarxa baixarà automàticament i els atraparà per tal de poder-los capturar i sacrificar.

L'empresa que està provant el sistema va néixer al 2015 arran de la problemàtica del senglar. Van inventar un sistema de xarxa horitzontal suspesa únic a Europa. Ara, segons ha explicat Enric Ullà, han adaptat aquest sistema per caçar conills. "Amb els porcs senglars va funcionar, n'hem arribat a capturar més de 8 durant una nit", ha remarcat Ullà.

Ara la xarxa s'instal·larà en trams que poden anar dels 40 metres o als 500 metres i un quilòmetre en funció del lloc i els danys que provoquin els conills. L'empresa ja va fer una prova pilot abans de venir a l'estany d'Ivars i Vila sana, en un tram de 200 metres. Es van capturar uns 27 conills però ara cal fer més proves per poder valorar l'efectivitat real del sistema ja que no tenen experiència amb aquesta espècie animal. "Acabem d'entrar i estem aprenent sobre la marxa", ha matisat Ullà.

La prova pilot d'aquest dimarts s'ha fet amb la presència de diferents pagesos, agents rurals i altres agents del sector. Des de l'estiu passat hi ha queixes d'agricultors de l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i el Segrià que pateixen danys en cultius com arbres fruiters però també cereals i blat de moro per la plaga de conills. Divendres hi ha convocada una tractorada Lleida per demanar més mesures a l'Administració.

Anar al contingut