La Margarita amb el robot que ha tingut dos mesos a casa (ACN/Mariona Puig )
La Margarita amb el robot que ha tingut dos mesos a casa (ACN/Mariona Puig )

Proven robots per assistir i seguir l'estat de salut de gent gran que viu sola

Margarita Fernández és una de les tres persones que ha participat a la prova pilot de l'Ajuntament de Barcelona

Actualitzat

El robot Misty II té una missió: estudiar fins a quin punt un dispositiu tecnològic d'aquest tipus pot ajudar a millorar l'atenció que reben les persones grans que viuen soles a casa seva.

A la ciutat de Barcelona, hi ha 350.000 persones de més de 65 anys i prop d'una quarta part, unes 90.000, viuen soles. L'Ajuntament estudia si un robot assistent pot reduir el seu aïllament i millorar-los la qualitat de vida.

És per això que s'ha cedit temporalment tres d'aquests robots, desenvolupats per l'empresa lleidatana Grup Saltó, a tres persones grans, per veure com funciona en un entorn real.

Robot Misty II que ajuda la Margarita Fernández
Robot Misty II, que ajuda la Margarita Fernández (ACN/Mariona Puig)


Prova pilot amb la Margarita

Margarita Fernández és una de les tres persones que, de moment, ha conviscut amb un ARI (assistent robòtic intel·ligent) i assegura que l'ha ajudat molt i li ha fet la vida "més agradable".

Durant dos mesos, cada matí, el robot li ha monitoritzat l'estat de salut i li ha preguntat com està o a quina hora se'n va anar a dormir. En cas que la Margarita caigués o es fes mal, podria cridar el robot, que trucaria als serveis d'emergències i la gravaria amb la càmera que té al front.

En aquest vídeo t'expliquem com ha viscut la Margarita la prova pilot:

 

L'estudi servirà per determinar si l'Ari és útil per monitorar l'estat de salut, reduir oblits i millorar la seguretat de les persones grans.

Tot i que els terminis inicialment previstos s'han endarrerit molt, l'Ajuntament assegura que aquesta primera prova pilot es farà en una desena de llars en total i més endavant s'ampliarà fins a 50 persones grans que visquin soles.

 

Anar al contingut