Pancartes a la concentració que s'ha fet davant de l'Ajuntament
Pancartes a la concentració que s'ha fet davant de l'Ajuntament (ACN/Marina López)

Protesta a Ripoll pel dret a empadronar-se: "Tres mesos sense targeta sanitària ni escola"

La comunitat musulmana denuncia que l'Ajuntament paralitza els tràmits d'empadronament i els complica l'accés a serveis públics

RedaccióActualitzat

Veïns de Ripoll s'han concentrat aquest dissabte davant les portes de l'Ajuntament per reclamar el dret d'empadronament de tothom. Unes dues-centes persones s'han unit amb el clam de "cap persona és il·legal" i darrere pancartes on s'hi podia llegir "no al racisme" i "no a la islamofòbia". 

Amb aquesta protesta, convocada per la societat civil, han acusat el govern d'extrema dreta de Sílvia Orriols d'aferrar-se a tecnicismes legals per no concedir els empadronaments i d'atiar l'odi entre veïns amb discursos racistes.
 

Educació i sanitat

"He viscut a altres llocs a Catalunya i en cinc minuts de papers ja estàs empadronat, però aquí és diferent i diuen que hi ha un sistema de prova", ha explicat a TV3 Stephen Cedar, davant de l'Ajuntament de Ripoll, mentre l'Ibrahim, un altre participant en la concentració, afegia que "has d'esperar tres mesos sense la targeta sanitària, ni escola, ni res".

Un nen amb un cartell a la protesta a Ripoll (ACN/Marina López)

El president de l'associació Annour, Ali Yassine Yassine, ha afirmat que l'equip de govern perjudica sobretot la comunitat musulmana i que hi ha almenys set famílies que no tenen accés a l'educació o la sanitat, tot i complir amb els requisits.

El manifest que han llegit durant l'acte remarca que l'empadronament "és un dret no que no es pot posar en dubte ni restringir" perquè és el que permet "accedir als serveis bàsics per viure, conviure i gaudir de benestar".

Unes dues-centes persones s'han concentrat davant de l'Ajuntament de Ripoll
Unes dues-centes persones s'han concentrat davant de l'Ajuntament de Ripoll (ACN/Marina López)

Reclamen explicacions a l'alcaldessa

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carles Prieto, ha demanat explicacions a l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, sobre la gestió de l'empadronament al municipi, després de publicar-se que el procés havia canviat per dilatar-lo al màxim.

Donen 20 dies hàbils al consistori perquè presenti un informe sobre com s'està exercint aquesta competència i com s'està complint la normativa estatal vigent. Demanen dades sobre com s'estan tramitant els expedients, quins requisits s'exigeixen i quin és el termini de resolució de les peticions.

En un missatge a les xarxes socials, l'alcaldessa ha acusat el govern espanyol d'incomplir "reiteradament la seva pròpia llei d'estrangeria" i de "voler fiscalitzar ara el govern de Ripoll".

La Comissió Europea també preguntarà a Espanya per les traves que Ripoll i alguns municipis posen als migrants, segons informa El Periódico, i ha recordat que els governs han de garantir l'accés als serveis previstos en la llei.

 

ARXIVAT A:
Racisme
Anar al contingut