Eivissa

Prorroguen la detenció de l'home que ha originat el pitjor foc forestal d'Eivissa

L'incendi que crema des de dimecres al nord-est d'Eivissa ja és el pitjor foc forestal que s'ha produït mai a l'illa. Ja ha cremat prop de 2.000 hectàrees de la serra de Morna i encara no està controlat. Els bombers diuen que costa molt de controlar perquè crema una zona de vegetació molt atapeïda i, a més, el vent en dificulta el control. La Guàrdia Civil ha detingut un home, que continua a la presó per una pròrroga del jutjat d'instrucció a l'espera de l'informe del Seprona.

Actualitzat
La Guàrdia Civil ha detingut un home com a presumpte responsable de l'incendi que crema des d'aquest dimecres al nord-est d'Eivissa. Sembla, però, que l'home, d'origen argentí i de 51 anys, hauria tingut un "descuit". Segons la Guàrdia Civil, l'home, que viu a l'illa, estava treballant amb un fumador, un aparell que serveix per amansir les abelles amb fum perquè es puguin manipular amb facilitat. L'incendi devia començar quan intentava acostar-se a una bresca d'abelles amb el fumador.

Els bombers hi han treballat tota la nit, però continua fora de control. Els efectius aeris s'han reincorporat aquest matí, de seguida que han tingut prou visibilitat, amb 300 efectius, 30 pilots, 50 tècnics, 6 hidroavions, 7 helicòpters i 2 avions Air Tractor.

Segons sembla, el detingut hauria provocat el foc involuntàriament. Tot i així, el jutjat d'instrucció número 4 d'Eivissa ha prorrogat la detenció del presumpte autor de l'incendi per un termini de 72 hores. El magistrat ha afirmat que la pròrroga s'efectuarà a la presó a l'espera que el Seprona (el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil) entregui l'informe sobre l'origen de l'incident. El detingut serà acusat d'un delicte d'homicidi imprudent.

Les flames ja han cremat centenars d'hectàrees, prop d'unes 2.000. L'incendi va començar en una zona de pi a la falda de la serra de la Morna a primera hora de la tarda i cap a mitja tarda es va començar a dirigir cap a l'est, en direcció a Sant Joan de Labritja, i avança "molt actiu" cap a la localitat de Portinatx i en menor intensitat cap a la cala de Sant Vicent.

Les condicions meteorològiques, totes "desfavorables"
, amb vent i calor i absència d'humitat, han dificultat des de l'inici les tasques d'extinció.

El foc s'ha propagat a Sa Torreta i la proximitat de les flames amb zones habitades ha fet que es decretés el nivell 2 de risc, més per la magnitud de l'incendi que no pas perquè suposi un perill per a les persones, tot i que s'han desallotjat desenes de cases a la vall de Morna, al nord-est de l'illa.

Fonts de la Conselleria de Medi Ambient i Interior han assegurat que l'incendi ja ha afectat "centenars d'hectàrees" de pins. Així i tot, afegeixen que fins que no s'entri en fase d'extinció no es podrà saber exactament la superfície afectada.

Efectius de la unitat d'emergència de l'exèrcit han embarcat al port de Barcelona amb destí a Eivissa, on col·laboraran en l'extinció de l'incendi. Entre els efectius, camions de bombers i unitats de transmissions que ja han treballat, recentment, al terratrèmol de Llorca.

Turistes desallotjats

L'hotel Paradise Beach del port de Portinatx ha desallotjat uns 700 clients de manera preventiva per la proximitat del fum, que han estat traslladats a d'altres establiments del port de Sant Miquel, al mateix municipi eivissenc de Sant Joan de Labritja.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut