Barcelona

Propostes de Catalunya Ràdio per Sant Jordi (i 2)

Natàlia RamonActualitzat
Com sempre, com cada any, els best-sellers tenen vendes assegurades i aquest any no serà diferent per a "El presoner del cel", de Carlos Ruiz Zafón; per "La cançó dels maorís", de Sarah Lark, i per "Aquesta nit digues que m'estimes", del supervendes italià Federicco Moccia. Tampoc es quedaran curt de vendes –segur— els autors de novel·la negra com Donna Leon, Assa Larson o Henning Mankel, però aquest any hem fet un petit i curiós descobriment. Es tracta de "Desapareixen dones", del francès Christian Garcin, una gran aposta de Club Editor. I de fora arriben també grans traduccions de clàssics com "Les ànimes mortes", de Nikolai Gògol, o "Pressocràtics", traduïts per Joan Ferrer Gràcia o una nova obra de Giani Stuparich, "La guerra del 15".

I què seria Sant Jordi sense literatura infantil o juvenil? Doncs seria una pena per al futur dels lectors. Gerònimo Stilton, el ratolí més famós del món, Jordi Sierra i Fabra o Salvador Macip han teixit obres per als lectors més petits. De contes, però, no només n'hi ha per a nens, els grans també poden tenir aquesta gran sort si volen llegir "Mossegar la poma", de Francesc Serés; "La vida pel rail", de Ramon Erra, o "Una altre got d'absenta", de Tina Vallès.

I com quan mengem, que ens guardem per al final allò que més ens agrada us reservem, per acabar, unes petites perles. Llibres diferents, petites joies que, segur, no estaran entre els més venuts però que per nosaltres, són dels més valorats. "Llefre de tu", de Biel Mesquida, és un llibre fet a foc lent que es llegeix contemplant i sentint la bellesa de la paraula.

Una altra perla són les "Desolacions", de David Vann, un llibre imprescindible per als qui vulguin tenir sensacions profundes. I per acabar aquest collaret afegim "Escafarlata d'Empordà", d'Adrià Pujol, records aparentment inconnexos de la joventut de l'autor a l'Empordà, narrats amb un estil molt expressiu i molt lliure, com l'Empordà dels anys 80. Potser la pedra preciosa del collaret seria la poesia , Marcel Riera, amb "Llum d'Irlanda", o la de Narcís Vomadira amb "Lent", o "El romanço d'Anna Tirant", de Josep Pedrals, un dels nostres poetes més joves i prolífics.

I tot això ho hem d'amanir amb música amb els llibres de Xavier Valido "Veneno en dosis camuflades" o amb el llibre de Francesc Fabregas "Músiques pels ulls" .

Ulls per llegir aquestes recomanacions que us fem des de Catalunya Ràdio, el criteri, el senderi, el gust, la decisió és vostra.  

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut