Pla obert de l'acte 'Per la majoria' celebrat als jardins de les 3 Xemeneies de Barcelona, el 13 de març del 2021 (Horitzontal)
Pla obert de l'acte 'Per la majoria' celebrat als jardins de les 3 Xemeneies de Barcelona, el 13 de març del 2021 (Horitzontal)

Prop de 300 entitats s'erigeixen en el "contrapoder" a la patronal: "Exigim la fi de la criminalització de la protesta"

ACN Barcelona.-Prop de 300 organitzacions, sindicats i moviments polítics i socials s'han erigit aquest dissabte en el "contrapoder" a la patronal una setmana després de l'acte empresarial que va reclamar la fi dels aldarulls. Uns 200 representants de la CUP, el Sindicat de Llogaters, la CGT, Riders x Derechos o el Sindicat de Manters, s'han aplegat en un acte unitari als jardins de les Tres Xemeneies, per exigir "la fi de la criminalització de la protesta" i per recordar que són les grans empreses les que "destrueixen el futur i violenten el present", ha dit l'activista Ivan Miró. Al seu torn, la portaveu d'Arran Ariadna Roca, ha avisat que la "mobilització més combativa pot haver-se aturat, però no és cap treva", ja que "la lluita continua".

"Respondrem amb més forces fins que caiguin tots, fins que la vida valgui la pena ser viscuda. Hem perdut la por i no tenim res a perdre. Sabem que només lluitat tenim futur", ha assegurat Roca. La portaveu de l'ala juvenil de la CUP ha assegurat que la generació jove "no és violenta sinó absolutament violentada" i ha criticat la "criminalització" de les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasel.Al llarg de l'acte, que ha durat una hora i mitja, els diferents representants de les entitats han repetit la idea que la "veritable violència" és la que exerceix l'empresariat. "És violència que grans multinacionals multipliquin els seus beneficis durant la pandèmia mentre la majoria no arribem a finals de més. Això és violència i no pas quatre trossos de plàstic cremat. Interessa més el contenidor que no pas les causes del malestar", ha dit Núria Soto, portaveu de Riders x Derechos. "Gràcies al fet que els nostres besavis van estar 40 dies cremant mitja ciutat de Barcelona avui tenim l'oportunitat de gaudir de la jornada de 8 hores al dia", ha afegit Soto, en mig d'aplaudiments.En la mateixa línia, Ivan Miró activista i llibreter de 'La Ciutat Invisible', a Sants, ha dit que cal que els moviments polítics i socials s'uneixin per contrarestar la "foto marcial i lúgubre" dels empresaris contra els aldarulls que es va viure fa una setmana a l'estació del Nord de Barcelona. Miró ha defensat el "dret legítim de sortir al carrer per defensar una vida millor" i ha acusat la patronal de no mobilitzar-se mai per aconseguir més drets socials per la majoria perquè "ells són els responsables directes de tots aquests problemes". "Diuen que són la societat civil, però amb prou feines són una miserable societat anònima", ha etzibat.En aquella ocasió, els representants de patronals com Foment i Pimec es van erigir en "el poder", una afirmació a la qual ha respost el sindicalista de la CGT Ermengol Gassiot. "Ells són el poder i nosaltres som la seva destrucció", ha assegurat en una intervenció que ha reivindicat que "l'acció política passa per violentar el poder que ens oprimeix, per subvertir l'ordre i obrir espais de llibertat". Gassiot ha reivindicat les oposicions als desnonaments, les vagues "massa vegades silenciades pels mitjans" i també "les flames, les barricades i els caixers trencats", que ha dit, "també és la nostra acció col·lectiva".L'organització de l'acte ha preparat un manifest sota el títol 'Per la majoria' i sota el lema 'No podem perdre l'esperança', una cita de l'economista i activista Arcadi Oliveres. Algunes de les altres organitzacions que s'hi han addherit són la PAH, la Xarxa Economia Solidària XES, el Consell Nacional Joventut Catalunya, Anticapitalistes, Més País, Ecologistes en Acció, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), USTEC, IAC, Intersindical, Escoltes Catalans, Co.Bas, COS o Mujeres Pa'lante.

Anar al contingut