Islàndia

Primeres cancel·lacions a l'espai aeri britànic pel núvol de cendres del volcà Grímsvötn

El núvol de cendres del volcà islandès Grímsvötn ha d'arribar aquestes pròximes hores a Irlanda i a Escòcia. Això alterarà el trànsit aeri i algunes companyies estan cancel·lant vols. KLM, British Airways o Easyjet ja han cancel·lat alguns vols amb sortida o arribada a aeroports escocesos amb previsió que avui el núvol afecti tot l'espai aeri escocès. Per divendres, ja podria arribar a alguns aeroports de Londres, depenent de cap on bufi el vent. El govern britànic ha advertit els anglesos que hagin d'agafar un avió que es mantinguin en contacte amb les companyies aèries. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha avançat el seu viatge a Londres per prosseguir la gira europea que ha iniciat a Irlanda. Els més de 20.000 aficionats del Barça que han d'anar a Wembley creuen els dits.

Actualitzat
Amb el record encara fresc del caos aeri que va provocar l'erupció del volcà Eyjafjalla fa poc més d'un any, ara són les cendres d'un altre volcà islandès, el Grímsvötn, les que posen en alerta el trànsit aeri europeu des de dissabte. Per ara, l'erupció només havia afectat l'espai aeri d'Islàndia, però aquest dilluns se n'han començat a produir les primeres conseqüències fora de l'illa.

És el cas de l'holandesa KLM, que ha cancel·lat 16 vols d'aquest matí cap a ciutats escoceses i del nord d'Anglaterra. També British Airwaiys ha cancel·lat, de manera preventiva, tots els vols cap a Escòcia fins a primera hora de la tarda. Altres companyies com Easy Jet i Aer Lingus també han cancel·lat vols.

A més, dues aerolínies regionals escoceses han anunciat que cancel·len gairebé la totalitat dels vols per dimarts. Són Eastern Airways i Loganair per la previsió que la cendra del Grímsvötn aparegui per l'espai aeri escocès. Així doncs, s'han complert les advertències fetes aquest dilluns per l'Autoritat d'Aviació Civil britànica.

Al seu web, Loganair precisa que, fent cas d'un comunicat de l'Oficina Meteorològica del Regne Unit que preveu l'arribada d'un núvol d'alta densitat, han decidit suspendre els 36 vols matinals previstos, amb la incertesa de saber que passarà a la tarda. No obstant això, els pronòstics no són gaire optimistes ja que es calcula que el núvol continuï sobre Escòcia fins dimecres. En conseqüència, Eastern Airways ha tirat pel dret i ha cancel·lat els 50 vols previstos per dimarts.

A Islàndia, en canvi, han tornat a obrir els seus aeroports internacionals, tancats arran de l'erupció dissabte del volcà Grímsvötn, però no garanteixen que no els hagin de tornar a tancar.

El núvol de cendra ha cobert el cel en ple dia a l'àrea més propera al volcà i ha deixat una catifa grisa que ho ha cobert tot. La potència de l'erupció ha disminuït les últimes hores però l'agència europea de la seguretat aèria, Eurocontrol, no descarta que el núvol de cendra pugui arribar a l'espai aeri francès i del nord d'Espanya cap a dijous.

De moment, a Espanya, el Ministeri de Foment assegura que el núvol de cendres no ha causat "incidències significatives" al trànsit aeri europeu i afegeix que està pendent de l'evolució dels esdeveniments per si cal coordinar un eventual impacte sobre les rutes aèries.

Obama marxa de Dublín abans d'hora

No és que el president dels Estats Units hagi quedat descontent de l'illa d'Irlanda -d'on, per cert, són els seus avantpassats per part de mare- senzillament Obama ha hagut d'avançar el seu viatge a Londres a aquesta nit per culpa del "canvi de trajectòria de les cendres del volcà".

Tot i haver avançat el vol de l'"Air Force One", un portaveu de la Casa Blanca ha informat que el calendari previst per aquest dimarts es manté sense canvis, per tant, Obama podrà continuar a Londres la gira europea iniciada avui a Dublín.

De fet, està sent una gira accidentada pel que fa als desplaçaments del president nord-americà, que ha vist com avui se li encallava una de les limusines de la seva comitiva.

La cullerada, pendent del volcà

Els més de 20.000 aficionats blaugranes que aniran a Wembley per veure la final de la Champions de dissabte confien que el volcà no compliqui el seu viatge en avió. Si el núvol fos tan espès que impedís el trànsit aeri, el club possibilitaria el viatge per carretera a Londres d'aquests aficionats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut