Control de trànsit a Barcelona el 31 de març del 2020 (Europa Press/David Zorrakino)
Control de trànsit a Barcelona el 31 de març del 2020 (Europa Press/David Zorrakino)
Barcelona

Primera multa anul·lada a Catalunya pel revés del Constitucional a l'estat d'alarma

S'ha suspès la multa posada a una ciutadana a Barcelona durant el confinament

RedaccióActualitzat

Un jutjat contenciós de Barcelona ha suspès una multa que l'Ajuntament de la ciutat va posar una ciutadana que s'havia saltat les restriccions contra la pandèmia. És la primera vegada que se sap d'una resolució judicial que anul·la una sanció arran de la sentència del Tribunal Constitucional que va declarar nul el primer estat d'alarma

El consistori barceloní va al·legar que la petició de la sancionada de suspendre-li la multa, mentre els tribunals no es pronunciessin sobre el recurs contra l'estat d'alarma, no tenia fonament.

El jutjat contenciós número 17 ha conclòs que en una "situació normal" s'hauria de donar la raó a l'Ajuntament, però afegeix que "cal tenir en compte" la sentència recent del Constitucional i argumenta que si la sanció imposada és nul·la, seria un "contrasentit" no suspendre-la. "Seria un contrasentit no suspendre l'executivitat de la sanció perquè s'executaria una resolució nul·la", afirma.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha informat de la suspensió cautelar de la multa:

La sentència que va declarar inconstitucional l'estat d'alarma declarat entre el març i el juny del 2020 va establir que no es poden revisar les causes que ja estiguin tancades, però van obrir a la porta a la revisió dels "processos penals o del contenciós administratiu" amb sancions en què, arran de la nul·litat, hi pogués haver una "reducció de la pena o de la sanció, o una exclusió, exempció o limitació de la responsabilitat".

El TC, en una votació molt ajustada, va tombar el confinament durant el primer decret d'estat d'alarma del govern de Pedro Sánchez, que prohibia circular caminant o amb vehicle, tret d'algunes excepcions.

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaConfinament Judicial
Anar al contingut