Primer trasplantament d'un cor de porc a una persona: gran pas contra la falta d'òrgans

El receptor va ser un home de 57 anys i l'operació es va fer a l'Escola de Medicina de la Universitat de Maryland, als Estats Units

Actualitzat

Un home de 57 anys ha estat la primera persona al món a rebre un cor de porc, com única opció per salvar-li la vida. L'operació es va fer a l'Escola de Medicina de la Universitat de Maryland, als Estats Units.

El centre va anunciar la intervenció dilluns i va explicar que el pacient es trobava bé tres dies després, però que era massa aviat per afirmar que l'operació havia tingut èxit.

El pacient es diu David Bennett i tenia una malaltia cardíaca en estat terminal. Havia estat declarat no apte per a un trasplantament convencional i la FDA (Food and Drug Administration) va autoritzar com a ús compassiu aquesta intervenció d'emergència.

El pacient David Bennett, al costat del doctor Bartley Griffith
El pacient David Bennett, al costat del doctor Bartley Griffith (Escola de Medicina de la Universitat de Maryland)

L'autorització per a ús compassiu es pot donar quan un producte o mètode encara experimental es considera l'única opció per salvar la vida del malalt. Així ho comentava Bennett després de l'operació:

"Era o morir o rebre aquest trasplantament. Vull viure. Sé que és un tret en la foscor, però és la meva última opció."

El cor prové d'un porc modificat genèticament per tal que l'òrgan sigui compatible, s'adapti a l'organisme humà i no sigui rebutjat immediatament pel sistema de defensa del cos.

El porc modificat procedia de l'empresa Revivicor, que es dedica a la medicina regenerativa. Els metges també van fer servir un nou fàrmac de Kiniksa Pharmaceuticals per evitar el rebuig.


Fer front a la mancança d'òrgans

La intervenció la va dur a terme el doctor Bartley Griffith, per a qui aquest gran avenç significa un pas "per resoldre la crisi per la manca d'òrgans, degut a que no hi ha prou donants de cor per fer front a la llarga llista d'espera de receptors":

"Estem procedint amb precaució, però també som optimistes perquè aquesta cirurgia pionera al món proporcioni una opció important per als pacients en el futur."

Als Estats Units, unes 110.000 esperen un trasplantament de cor i més de 6.000 pacients moren cada any sense haver-lo aconseguit. A Catalunya, segons la Generalitat, hi ha unes 30 persones a la llista d'espera per a un trasplantament de cor.

Griffith ha dirigit la intervenció juntament amb el doctor Muhammad M. Mohiuddin, considerat un dels millors experts mundials en xenotrasplantaments, que és com es coneix la implantació d'òrgans d'una espècie a una altra.

Dos cirurgians mostren el cor del porc
Dos cirurgians mostren el cor del porc (Escola de Medicina de la Universitat de Maryland)

Per a Mohiuddin "això és la culminació d'anys de recerca molt complicada per perfeccionar aquesta tècnica":

"El procediment reeixit proporciona informació valuosa per ajudar la comunitat mèdica a millorar, en futurs pacients, aquest mètode que potencialment pot salvar vides".

Els xenotrasplantaments de cor van començar als anys 80, però van ser abandonats després que una nena anomenada Stephanie Fae Beauclair morís a la Universitat de Loma Linda, a Califòrnia, un mes després de rebre un cor de babuí. 

L'octubre del 2020, investigadors de l'Hospital General de Massachusetts explicaven a la revista Circulation que els avenços en enginyeria genètica i en fàrmacs conra el rebuig havien facilitat el trasplantament de cor de porc transgènic a babuïns i que això era un pas important cara a assaigs clínics en humans.

Posteriorment s'han utilitzat amb èxit vàlvules de cor procedents de porcs. Aquesta és la primera vegada, però, que es trasplanta un cor sencer de porc a un humà.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut