Primer pas de La Bressola per obrir un institut que ensenyi en català a Perpinyà
Una professora i un grup d'alumnes de la Bressola en l'inici d'aquest curs (La Bressola)

Primer pas de La Bressola per obrir un institut que ensenyi en català a Perpinyà

El curs arrenca a la Catalunya Nord amb 1.050 alumnes, 30 més que l'any passat

ACN/RedaccióActualitzat

L'associació d'escoles en català La Bressola, a la Catalunya Nord, celebra els 45 anys de vida fent un primer pas per obrir un liceu a Perpinyà. L'entitat està enllestint les negociacions per a la compra d'un edifici al barri del Vernet de la capital nord-catalana.

El nou espai podria acollir fins a 300 alumnes i es convertiria en el punt neuràlgic de La Bressola i també de l'educació en català a l'altra banda dels Pirineus.

Aquest dijous ha arrencat el curs escolar per als alumnes de La Bressola, encara marcat per la pandèmia. Enguany hi ha 1.050 infants repartits en els vuit centres, 30 més que l'any passat.

Aquest és un curs en què l'entitat celebra 45 anys de vida. L'equip pedagògic ha anunciat en un comunicat que fomentarà el joc com a recurs per dinamitzar el català i potenciar-lo com a llengua natural entre els alumnes. A més, volen incentivar un esperit crític sobre els rols que adquireixin en el joc.

El miler d'alumnes es reparteixen en els vuit centres que tenen distribuïts arreu de la Catalunya Nord. Des de l'entitat apunten que aquest augment d'infants respon a la demanda creixent de les famílies per escolaritzar-los en un sistema immersiu en català i a través d'un treball cooperatiu a les aules.

Completar l'oferta d'educació secundària

Ara espera aconseguir com més aviat millor les autoritzacions administratives que calen per obrir el nou centre. De moment, ja tenen el suport del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, la regió d'Occitània i la Generalitat de Catalunya.

Amb l'obertura del liceu a Perpinyà, La Bressola donaria continuïtat al sistema educatiu en català amb l'oferta d'educació secundària. D'aquesta manera, les famílies podrien educar els fills des de l'etapa maternal fins a les portes de la universitat amb el català com a llengua vehicular a les aules. Segons ha detallat l'entitat, l'educació secundària en català és clau, ja que comprèn les edats en què es construeix la identitat individual.

Per altra banda, La Bressola continua en converses amb altres poblacions de la Catalunya Nord per obrir noves escoles de cara als propers anys. De moment, aquest curs ja ha obert una aula del segon col·legi a l'escola de Sant Galdric per poder donar resposta a tots els alumnes inscrits.

 

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut