Aragonès i Illa en la signatura de l'acord de pressupostos (EFE / Andreu Dalmau)
Aragonès i Illa en la signatura de l'acord de pressupostos (EFE/Andreu Dalmau)

Pressupostos: el govern diu que ha complert el 70% de mesures pactades amb PSC i Comuns

Els socialistes responen que hi ha compromisos rellevants que encara estan pendents i els Comuns discrepen d'un compliment tan ampli

El govern mira d'aplanar el camí per als pressupostos del 2024 acontentant PSC i Comuns, els socis preferents a l'hora de tirar endavant els comptes. 

Però tots dos retreuen a Aragonès no haver complert els compromisos de l'any passat, i és per això que l'executiu respon amb dades i assegura que ha complert 7 de cada 10 mesures acordades amb totes dues formacions.

I encara eleva la xifra i s'atorga una nota de gairebé 9 sobre 10 de compliment general de l'acord: assegura que ha assolit el 88% del pactat amb socialistes i el 87,4% de l'acordat amb els Comuns.


El PSC reclama que hi ha temes pendents

El govern es va reunir aquest dilluns a la tarda per separat amb els seus socis en els pressupostos del 2023 i els va fer arribar a cadascun un dossier de seguiment de l'acord. Són documents bessons amb dades referides a cadascun dels pactes: el del govern amb PSC i el del govern amb Comuns.

En el cas dels socialistes s'hi assegura que s'han assolit completament 196 mesures, el 70% de les acordades. Destaquen els acords en salut, transport i mobilitat, inversions, educació i coneixement. 

Fonts del PSC, en una primera resposta, asseguren que hi ha compromisos rellevants que el govern va adquirir i que encara queden pendents i, pel que fa a les xifres del govern, afirmen que no les poden donar per bones fins a analitzar-les amb deteniment.

També recorden que no començaran a negociar els comptes d'enguany fins que no s'assoleixi el compliment dels de l'any passat.


Els Comuns també volen més compliment, sobretot en habitatge

Pel que fa als comuns, segons l'executiu de les 137 mesures acordades se n'han assolit 104, és a dir, tres de cada quatre. 

El president de la Generalitat i la líder dels comuns el dia que van firmar l'acord per als pressupostos al Palau de la Generalitat (ACN/Sílvia Jardí)

Els comuns han estat especialment bel·ligerants amb temes polèmics com l'ampliació de l'aeroport del Prat, la B-40 o el complex del Hard Rock, que els ecosocialistes volen que s'aturi definitivament.

En el document que el govern els ha fet arribar no apareix cap referència a aquests temes. Els comuns també insisteixen que no es pot parlar dels comptes d'aquest any sense complir abans el pactat en els de l'any passat.

Per àmbits l'únic en què s'han acomplert totes les mesures, quinze, és el de feminismes. I un dels més endarrerits és el bloc d'accés a l'habitatge, on només s'han assolit 7 de les 14 mesures incloses.

El document del govern assenyala com a fites rellevants ja assolides els 130 milions d'euros destinats al pagament de lloguers socials, la posada en marxa i contractació del personal de l'empresa L'Energètica o la inversió de 280 milions d'euros per construir més de 2.000 pisos de lloguer.

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat
Anar al contingut