Pressió pels pressupostos: Aragonès presenta un acord "històric" amb sindicats i patronal

El pacte amb els agents socials preveu 14,5 milions d'euros per garantir més places d'FP per al curs vinent

RedaccióActualitzat

En la recta final de l'any, el govern pressiona el PSC i Junts per aconseguir que avalin els pressupostos de la Generalitat per al 2023.

En una imatge inèdita, el president, Pere Aragonès, s'ha trobat amb sindicats i patronals per escenificar tot el que es podria fer per pal·liar els efectes de l'actual crisi si s'aprovessin els comptes. 

Ja es va anunciar un acord per apujar un 8% els ajuts socials, el primer increment en 12 anys. Ha de permetre que l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), que serveix per determinar l'accés i la quantitat de les ajudes socials, passi dels 569,12 euros mensuals fins als 615.

Ara s'hi han afegit 14,5 milions per garantir més places de formació professional (FP) per al pròxim curs

Si prospera el pacte entre el govern, Foment del Treball, Pimec, CCOO i la UGT, es podran crear almenys 257 grups nous. 

També es preveu destinar 4 milions d'euros a "intensificar el suport" a la internacionalització de les empreses catalanes.
 

Un acord "històric" entre el govern i els agents socials 

Escenificant l'entesa amb els agents socials, el govern pretén afegir més pressió als partits perquè avalin els comptes. 

La foto dels agents socials amb el govern, en el marc del Consell del Diàleg Social, no s'havia vist mai en el marc de la negociació pressupostària.

Responsables de Pimec, Foment, CCOO, UGT i el govern han escenificar l'acord
Responsables de Pimec, Foment, CCOO, UGT i el govern han escenificat l'acord (Europa Press/David Oller)

Fins ara, sindicats i patronal eren informats de les grans partides quan els pressupostos ja estaven pràcticament enllestits.

Per Aragonès, el canvi és "històric": 

"L'acord que avui firmem és un acord històric. Pel contingut. Ens ofereix eines i recursos per acostar-nos a l'objectiu compartit per totes i tots nosaltres de contribuir al progrés econòmic i a l'avenç social. Mai abans el govern de Catalunya havia implicat directament els agents socials en l'elaboració del pressupost."

També les patronals han fet servir aquest adjectiu. Pel president de Pimec, Josep Ginesta, marca "un abans i un després" en el diàleg social i per això ha demanat "celeritat" en l'aprovació perquè "cada dia sense pressupostos és un dia en què es perd la possibilitat de crear llocs de treball i de generar riquesa".

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha considerat "molt rellevant" l'entesa i ha advertit els partits que seria una gran "immoralitat i irresponsabilitat" una pròrroga dels pressupostos. 

Aragonès ha qualificat d''històric' l'acord amb els agents socials
Aragonès ha qualificat d'"històric" l'acord amb els agents socials (Europa Press/David Oller)

Des dels sindicats també han demanat als partits que deixin a un costat la calculadora electoral. "No entendríem que acabin dilatant-se les negociacions 'sine die' només per tacticisme polític", ha alertat el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Javier Pacheco.

El dirigent sindical ha admès que el pacte ha estat possible per la feblesa parlamentària de l'executiu, que compta només amb el suport dels 33 diputats d'ERC, i ha defensat que els sindicats són experts a aprofitar les febleses i convertir-les "en oportunitat" per poder "construir millors condicions de vida sobretot per a la classe treballadora i per al conjunt de la ciutadania".

Pel secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, que se'ls hagi tingut en compte és significatiu. "Abans opinàvem i aquí s'acabava tot. Ara l'avanç és important", ha conclòs. 

El desembre avança i, amb el calendari a la mà, és difícil que els pressupostos estiguin en vigor abans de finals de gener o entrat el febrer.

 

ARXIVAT A:
JxCatERCPSCPere AragonèsPressupostos de la Generalitat UGTCCOO
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut