Per prendre correctament els medicaments s'ha de tenir en compte els hàbits, la dieta i els complements o herbes que prenem (iStock/Tetiana Shustyk)

Prenem bé els medicaments? Descobreix amb quins aliments no s'han de barrejar

Segons quins aliments poden fer augmentar o disminuir l'absorció i l'efecte de certs fàrmacs, i arribar a ser ineficaços o tòxics

Actualitzat

Pendre la medicació és un ritual per a moltes persones, però ens hem plantejat mai si ho fem bé? Prendre les pastilles amb suc per esmorzar potser no és la millor idea.

Estem acostumats a repartir la presa de medicaments amb els àpats, amb l'argument que és millor tenir un coixí per evitar que el fàrmac se'ns posi malament. Però hauríem dit mai que si mengem una poma per fer coixí amb el paracetamol el que aconseguim és que l'analgèsic faci menys efecte?

La interacció amb certs aliments pot fer augmentar o disminuir l'absorció i l'efecte del fàrmac, i en el pitjor dels casos pot fer que siguin ineficaços o tòxics.

Perquè encara hi ha falses creences i costums molt arrelats, el Consell general de Col·legis de farmacèutics ha elaborat una guia sobre les interaccions entre aliments i medicaments (IAM) per a professionals sanitaris i ha engegat una campanya per informar de les més rellevants.

Sovint n'hi ha prou a separar el consum dels aliments per evitar que interfereixin amb el fàrmac (iStock/fcafotodigital)

Amb l'ajuda de la farmacèutica Mar Blanco, membre de la vocalia d'Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) explicarem les interaccions més destacades amb els medicaments més habituals.
 

Quatre regles generals

Tot i que hi ha alguns medicaments que es recomana prendre'ls amb algun aliment, són excepcions. Segons els professionals de la salut, la regla general ha de ser: 

► En dejú i fora dels àpats (1 hora abans o 2 hores després de menjar), amb alguna excepció

► Sempre amb aigua

► En comptes de la pauta esmorzar/dinar/sopar, millor seguir la pauta matí/migdia/nit

► Evitar l'alcohol fins 48 hores després d'acabar qualsevol tractament. 

Cal tenir en compte, però, que cada cas és diferent i s'ha de valorar per separat, per això Blanco recomana informar el professional de la salut sobre, dieta, els hàbits i si prenem herbes o complements alimentaris que sovint, diu, "són el veritable perill, són fonts concentrades de nutrients".

"Si preguntes als pacients, trobes que la gent fa rituals molt sorprenents, com prendre's en dejú un all, un got de llet i les pastilles."

La farmacèutica explica que "el més normal és trobar el pacient polimedicat, i s'ha de tenir en compte que el que afavoreix un fàrmac n'afecta un altre". 
 

L'aranja i l'hipèric, campions de les interaccions 

Hi ha dos aliments que tenen el rècord en les interaccions i, per tant, millor no consumir-los si prenem medicació: l'aranja i l'hipèric.


L'aranja

És un cítric que fa pujar de manera important els nivells del fàrmac a la sang en més de 85 medicaments habituals, el que pot causar una sobre medicació, que augmenti els efectes secundaris o indesitjats.

Amb medicaments d'estret marge terapèutic o immunosupressors pot arribar a ser tòxic o tenir efectes greus. També combinada amb la simvastatina, un dels fàrmacs usuals per combatre l'excés de colesterol. Igualment, pot ser contraproduent amb medicaments contra la hipertensió (BCC).

No n'hi ha prou a separar la ingesta unes hores, ja que els efectes de l'aranja duren entre un i quatre dies.

Però, l'aranja no és un aliment massa consumit, tret de dietes detox. "Es consumeix més el suc de taronja o de poma, però les interaccions són poc significatives", apunta Blanco.

Els efectes multiplicadors de l'aranja sobre els medicaments poden mantenir-se durant 3 o 4 dies (iStock/smartstock)

L'hipèric o herba de sant Joan

Apreciada per les seves propietats antidepressives, no és bo prendre'n amb altres medicaments perquè fa que s'eliminin més de pressa, de manera que no poden fer bé el seu efecte.

Es fa especial èmfasi en tractaments pel VIH amb antiretrovirals, antimicòtics i també poden perdre l'eficàcia dels anticonceptius orals.

Evitar sempre l'alcohol

Interfereix amb múltiples fàrmacs, n'altera el metabolisme i, per tant, els efectes poden arribar a ser tòxics o greus. Per això es recomana evitar l'alcohol fins a 48 hores després d'acabar un tractament

En el butlletí d'interaccions del CatSalut, la farmacèutica Rosa Madridejos, apunta que l'alcohol incrementa els efectes relaxants dels antidepressius, ansiolítics, analgèsics opioides, o antihistamínics sedants i pot causar aturades cardíaques. Fa pujar el sucre a la sang o causar acidosi làctica en persones tractades per la diabetis. En alguns antibiòtics, com les tetraciclines, en disminueix l'efecte i causa resistència. 

Cal anar especialment amb compte de no barrejar l'alcohol amb l'ibuprofèn o l'aspirina perquè hi ha risc d'hemorràgia intestinal, també en les persones que prenen anticoagulants. I si es pren amb paracetamol augmenta el risc tòxic per al fetge.

Paradoxalment, amb els medicaments per a la hipertensió, els consum d'alcohol té efectes contraris: si es fa un consum ocasional, l'alcohol augmenta els efectes del fàrmac i pot causar hipotensió, en canvi, si el consum és crònic, en redueix l'efecte i pot produir un augment perillós de la pressió arterial.

Es recomana no prendre alcohol fins a 48 hores després de qualsevol tractament (iStock/Yousuke Takeda)

Què no he de prendre amb els iogurts i altres lactis?

El calci dels lactis, així com els aliments que continguin ferro, magnesi o zinc, no deixa absorbir la medicació per a les tiroides (levotiroxina) i per l'osteoporosi (àcid alendrònic) o alguns antibiòtics (tetraciclines i quinolones) que s'han de prendre en dejú i només amb aigua.


Prendre ibuprofèn amb menjar o sense?

Igual que amb l'aspirina, es recomana fer coixí amb algun aliment sòlid per evitar que irriti l'estómac i fins i tot pugui causar una hemorràgia gàstrica. En retardarà l'efecte, però no reduirà l'eficàcia. 


El paracetamol, per què no es pot prendre amb pera o poma?

Amb qualsevol aliment redueix l'efecte, però la pera i la poma contenen pectina, que, com fan les fibres, envolta el medicament amb una capa gelatinosa que no permet que s'absorbeixi i, per tant, en redueix l'efecte.

La poma pot reduir l'eficàcia de medicaments com el paracetamol (iStock/smartstock)

Què passa amb els antibiòtics?

Ja hem vist que els antibiòtics no s'han de barrejar amb alcohol. Però tampoc és bo prendre'ls --sobretot les tetraciclines i les quinolones-- amb aliments amb calci (lactics, tofu, llegums i espinacs) o amb ferro (llegums, fetge, carn vermella fruits secs), ni tampoc amb suc de taronja, poma i pera. També evitarem predre'ls amb cafè


La hipertensió i la síndrome del formatge

Segons la guia dels farmacèutics, aliments rics en potassi com la taronja, el plàtan, el kiwi, el meló, els fruits secs, el tomàquet, la xocolata o els llegums, entre altres, es recomana separar-los de la presa dels fàrmacs per a la hipertensió coneguts com IECA.

També la regalèssia fa pujar la pressió arterial i contrarestaria els efectes del medicament. 

Els que també han d'anar amb compte són els que prenen medicaments coneguts com a IMAO (inhibidors de la monoaminoxidasa), ja que els aliments fermentats com els formatges molt curats o madurs contenen tiramina. El fàrmac impedeix eliminar aquest aminoàcid i, per tant, menjar aliments que en tinguin com el tofu, el peix, el plàtan molt madur, el vi o la cervesa, pot causar una crisi hipertensiva.

I les verdures de fulla verda?

Són molt saludables i riques en vitamina K, i per aquest motiu no n'hem d'abusar si es prenen anticoagulants com el Sintrom. El medicament inhibeix l'absorció d'aquesta vitamina --que, per altra banda, és bona per metabolitzar el calci als ossos--, i acumular-ne en excés potenciaria l'efecte del fàrmac.  

Trobem vitamina K a les verdures de fulla verda, --espinacs, bledes, enciam--, així com en les crucíferes --col, coliflor, bròquil--, o les castanyes. També se'n troba en la soja fermentada, el te verd o la ceba tendra.  

"En aquest cas els pacients no han de renunciar a menjar aquests aliments sinó que n'han de consumir de forma estable perquè la medicació s'ajusti als seus nivells normals de la vitamina", explica Mar Blanco.


Hem de renunciar a certs aliments?

En general, la resposta és no. Primer ens cal saber com actuen les diferents categories d'aliments amb els fàrmacs per entendre la major part de les interaccions: els greixos i hidrats de carboni retarden el pas dels medicaments pel sistema digestiu que els ha d'absorbir, les proteïnes modifiquen aquesta absorció, i la fibra n'accelera l'eliminació --com també ho fan altres laxants i antiàcids--, per això és millor prendre'ls separats del fàrmac, recomana Blanco. 

"Si per exemple, prenem un anticonceptiu abans d'anar a dormir, amb un sobre de fibra, com pot ser plantago ovata, per l'estrenyiment, hi ha més risc que l'anticonceptiu no funcioni." 

El més freqüent és que "n'hi hagi prou a no prendre el fàrmac amb l'aliment" sobretot, concreta la farmacèutica, "en els tractaments en què les dosificacions han de ser molt precises, com anticoagulants com l'acenocumarol, o la dioxina, antiepilèptics o alguns tractaments pel càncer". També amb fàrmacs que tenen una baixa biodisponibilitat, com els medicaments per a l'osteoporosi, o que han de mantenir nivells estables, com els antibiòtics

Si es prenen anticoagulants s'ha d'adaptar la medicació a la quantitat d'aliments amb vitamina K de la dieta (iStock/JulPo)

Aliments amb doble cara: aliats i contraproduents

El problema ve quan prenem més d'un medicament.

► Què passa amb els sucs? La vitamina C dels sucs afavoreixi l'absorció del ferro. Per contra, aquesta major absorció és perillosa amb els anticoagulants (warfarina i acenocumarol --Sintrom--). 

► Per a què va bé el peix blau? Els aliments amb omega-3 com les llavors de lli, xia, o els fruits secs, reforcen els medicaments per reduir el colesterol (com la simvastatina). Però recordem que els greixos retarden l'efecte dels medicaments. 

► Un ibuprofèn o un paracetamol funcionen millor amb cafeïna? Present en el cafè, el te o el cacau, i també els refrescos de cola. La cafeïna és un aliat que potencia i accelera l'efecte analgèsic i antiinflamatori. Hi ha medicaments que les combinen com Cafiaspirina o Frenadol. Però compte amb alguns antiepilèptics.

Les interaccions, siguin poc significatives o més greus, també "depenen dels hàbits, la genètica i l'estat de salut i nutricional de la persona", adverteix Carmen del Campo Arroyo, farmacèutica, nutricionista i una de les principals autores de la guia del Consell general de Col·legis de farmacèutics, i per això s'han de valorar en cada cas. 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut