Premsa internacional sobre el judici: "ultratge", "error" i "vergonya"

Juli RodésActualitzat

Diversos mitjans europeus publiquen aquest dimecres editorials o articles d'opinió crítics amb el judici als líders independentistes catalans.

No és el cas de l'influent diari Financial Times, que, en canvi, és l'únic que obre la portada de l'edició en paper amb el judici del procés. Ho fa amb una gran fotografia dels acusats dins la sala del Tribunal Suprem i amb el titular: "Els catalans van a judici per l'intent secessionista".

El breu text que acompanya la foto destaca que entre els 12 acusats hi ha l'exvicepresident del govern, Oriol Junqueras, i que per les acusacions de rebel·lió i sedició s'enfronten a penes de fins a 25 anys de presó.

 

 

El Financial Times també destaca que fins i tot analistes espanyols que consideren que es va violar la Constitució han qüestionat la "llarga" presó preventiva i l'acusació de rebel·lió. I acaba recollint unes paraules de l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, que va afirmar que "aquest cas criminalitza activitats de llibertat d'expressió".

 

 

El també britànic The Independent dedica un editorial al judici del procés, que qualifica de "judici del segle". Considera que el judici és pitjor que un ultratge, és un error terrible, i denuncia una violació de drets humans impensable en un país de la Unió Europea.

 

 

Encara al Regne Unit, The Times no dedica cap editorial al judici, però sí un article d'opinió del diputat gal·lès Hywel Williams, del partit socialdemòcrata Plaid Cymru, molt crític, titulat "El nostre silenci sobre aquest judici espectacle és vergonyós".

Hywell també s'ha referit al judici en una entrevista a la televisió en què ha dit que els càrrecs de rebel·lió i sedició tenen "ressonàncies medievals".

 

 

El també britànic The Guardian informa de l'inici del judici i destaca en titulars que un dels advocats dels líders independentistes el compara amb un "vodevil". El diari conclou que el judici és un dels més importants des de la restauració democràtica a Espanya.

També ha tingut ressò l'article de l'expresident Carles Puigdemont en aquest diari, en què qualifica el judici com un acte alarmant de repressió per part de l'estat, i afirma que replica l'autoritarisme que ja es va veure al referèndum de l'1-O.

 

 

Molt combatiu i explícitament crític amb el judici és el mitjà digital d'investigació Mediapart, un dels més importants de França: titula "La vergonya d'Espanya, la deshonra d'Europa".

El seu fundador, antic redactor en cap del diari Le Monde, Edwin Plenel, avança per Twitter que han decidit prendre partit en aquest tema i el diari no s'està de res: "El primer gran procés polític que s'organitza a la UE", sentencia. I denuncia la "degeneració democràtica" que el judici evidencia a l'Europa dels 28.

 

 

El diari francès Libération també publica un text crític amb el procés, un article d'opinió de l'eurodiputat José Bové titulat: "Obertura del judici dels catalans: no tanquem els ulls!"

 

 

Bové comença parlant obertament de "presos polítics" que s'enfronten a un judici en el Tribunal Suprem "després d'haver passat arbitràriament catorze mesos en presó preventiva" i acaba fent una crida a la intervenció de la Unió Europea.

"Sobre un tema d'aquesta importància, els estats membres de la Unió Europea i França en particular no poden tancar els ulls. La Unió Europea té el deure d'ingerència per ajudar els protagonistes a assolir una solució duradora i respectuosa amb els interessos de les dues parts."

 

El diari nord-americà The Washington Post publica un article d'opinió de Naomi Mezey, professora de Dret de la Universitat de Georgetown que actualment és professora visitant a la Universitat Pompeu Fabra.

 

 

Mezey titula "No només els separatistes catalans. La democràcia també és jutjada a Espanya". Defensa que si bé el referèndum va ser inconstitucional, no va ser cap delicte. I conclou amb les següents reflexions sobre el nacionalisme i els reptes de les democràcies.

"El nacionalisme es nodreix amb fantasies a les quals tots som susceptibles, amb somnis nostàlgics de sofriment passat o de grandesa futura; però les fantasies nacionalistes no poden crear unitat i, sovint, la perjudiquen."

"Espanya, en aquest moment, s'enfronta a demandes de pluralisme. La seva capacitat de reconèixer i nodrir aquest pluralisme sense resultar-ne amenaçada determinarà si Espanya és capaç de defensar la seva democràcia i adaptar-la al segle XXI."

 

 

Encara als Estats Units, Bloomberg també dedica un article d'opinió al judici. Es titula "Espanya reacciona exageradament a la petita rebel·lió catalana" i l'escriu Noah Feldman, col·laborador habitual i professor de Dret de la Universitat Harvard. El subtítol de la peça encara és més directe: "Un judici als líders independentistes tracta les seves protestes del 2017 com un cop d'estat. Això no és el que va passar".

Feldman, que ja havia escrit sobre Catalunya, entén que s'apliqués el 155, però no l'actual judici als líders independentistes.

"En retrospectiva, penso que encara és just dir que el govern [espanyol] va invocar l'article 155 de manera justificada. Celebrar un referèndum d'independència que els tribunals havien suspès i subsegüentment declarar la independència va ser una violació de la llei."

"Però acusar i empresonar dirigents polítics és una cosa molt diferent. En essència, el govern espanyol actua com si els líders catalans haguessin fet un cop d'estat. Encara que els líders catalans van desafiar la Constitució espanyola, no van fer passos violents per substituir el govern."

Feldman tanca la seva columna afirmant que "Espanya no és Turquia i no s'hauria de comportar com si ho fos".

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut