El pantà de Portbou que proveeix la població (Ajuntament de Portbou)

Portbou s'abasteix amb camions cisterna per la presència d'una alga a l'aigua de l'aixeta

L'Ajuntament recomana no beure ni cuinar amb aigua de l'aixeta per l'alta concentració de ferro i manganès

L'Ajuntament de Portbou, a l'Alt Empordà, recomana als veïns que no consumeixin aigua de l'aixeta ni per beure ni per cuinar. Les anàlisis fetes per Agbar a l'aigua del pantà que abasteix la població mostren una alta concentració de ferro i manganès. Una de les causes és la presència d'una microalga que hauria aparegut per la falta de pluges i per les altes temperatures d'aquest estiu.

L'aigua de l'aixeta surt tèrbola des de fa dies, i des d'aquest cap de setmana un camió cisterna reparteix aigua per proveir-ne la població, a l'espera que la companyia Agbar pugui solucionar-ho els pròxims dies.

L'alcalde de Portbou, Xavier Barranco, diu que tot va començar a mitjans de juliol, quan van detectar una avaria en la captació del pantà: la boia de la presa es va espatllar després d'una tempesta.

"Vam fer una reparació d'urgència, i quan es va comprovar que l'aigua estava correcta es va reconnectar al pantà i vam desconnectar la dessaladora d'osmosi que tenim, per fer-hi manteniment", explica.

Dies després, el 30 d'agost, van detectar l'anomalia a l'aigua. "Això ha provocat que el circuit de potabilització de l'aigua hagi col·lapsat", detalla Barranco.

Salut els va avisar de la situació i, tot i que --segons l'alcalde-- "els informes de les analítiques no diuen que l'aigua no sigui potable", es va decidir recomanar als veïns que no la consumissin ni per beure ni per cuinar, "però es pot fer servir per a tots els altres usos habituals", ha afegit Barranco.  

L'Ajuntament va convocar els veïns aquest dissabte per informar-los (ACN)

Dissabte, l'Ajuntament va organitzar una reunió per explicar la situació als veïns i les mesures que cal prendre, just l'endemà que algunes persones es concentressin davant del consistori per protestar per les incidències que hi ha hagut durant l'estiu.

De moment, cada dia es fa arribar un camió cisterna que reparteix aigua en tres punts de la localitat, fins que la situació no es resolgui.

ARXIVAT A:
SalutAigües de Barcelona
Anar al contingut