Per diversos docents, Google Suite és una eina útil

Polèmica per l'ús de Google Suite a l'aula: la privacitat dels menors està en risc?

Educació en defensa la seguretat mentre que hi ha famílies que temen per les dades dels seus fills

Vicky Miró JuliàActualitzat

Una de les polèmiques d'aquest curs escolar que acaba de començar és l'ús a les aules del paquet d'aplicacions de Google Suite.

Alguns centres han optat per incorporar algunes eines, com les que ofereix gratuïtament aquest servei. Però hi ha pares preocupats per l'ús que pugui fer la multinacional nord-americana de les dades personals dels menors.

L'Escola Pia de Mataró és una de les escoles que fa servir Google Suite. Alumnes i professor poden fer treballs i intercanviar informació, per exemple, a través del Gmail i el núvol de Drive. Es tracta d'una opció gratuïta que Google ofereix a partir dels 10 anys que cada cop està més estesa. I que docents com Manel Trenchs Mola, professor d'Història de l'Art, considera positiva:

"El que té Google Suite és que és molt intuïtiu, molt fresc i molt fàcil de fer servir, i per tant em permet que, quan treballo amb els alumnes i fem tasques, compartim material, etc., tot és molt àgil i entenedor."

Hi ha famílies, però, preocupades per si Google estaria guanyant l'accés a un mercat de dades personals tan valuós i sensible com el dels menors. Així expressa aquests temors Cecilia Bayo, portaveu de les famílies de la campanya "No Google a les escoles":

"Sobretot el que ens alarma és que una empresa de publicitat i de comercialització de dades que és el que és Google en realitat sigui la proveïdora tecnològica de les escoles. I, a més a més, també que una empresa privada entri dins de les escoles i sigui un monocultiu sense que els nens vegin altres eines."

Segons la plataforma Xnet, que assessora aquestes famílies, dades com el nom i cognoms, la ubicació, les converses personals, les notes i fins i tot el perfil psicològic estarien en joc:

"Si jo soc anorèxica amb 10 anys, això no hauria de ser registrat per influir en una contractació laboral quan en tingui 30."

Google assegura que compleix la llei de protecció de dades i no ven informació d'estudiants a tercers, però el redactat és ambigu i inclou excepcions.

Pel Departament d'Educació, la seguretat està garantida, com ha assegurat  el conseller, Josep Bargalló:

"No frenarem l'ús de tecnologia en els centres, no endarrerirem els nostres centres respecte a la societat, ara en garantirem tota la seguretat i la intimitat dels nostres alumnes a tot nivell. La garantim a nivell d'imatge i a nivell d'identitat digital."

També pensen així alguns dels centres que l'utilitzen, com l'escola Montseny de Barcelona. Així ho veu la directora, Yolanda González:

"Ens garanteix que les dades pertanyen als centres educatius -les dades dels alumnes-, que no es generen perfils d'usos, no hi ha aquest rastreig de què fan els alumnes, a més a més ens permet que aquests correus electrònics només es puguin fer servir per comunicar-se entre alumnes del centre i la professora."

Davant els riscos que Google pugui algun dia saltar-se les lleis de protecció de dades hi ha una alternativa: les eines de programari lliure, unes eines que no estan unificades en una sola plataforma, sovint requereixen més formació, i també estan exposades als hackers.

 

 

ARXIVAT A:
Educació InternetXarxes socials Google
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut