Washington

Polèmica als EUA per l'encaixada entre Obama i Castro en el comiat a Mandela

Els republicans han criticat al Congrés dels EUA que Obama hagi donat la mà a un dictador que -diuen- té les mans tacades de sang. El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, els ha recomanat que repassin el discurs del president nord-americà.

RedaccióActualitzat

La cerimònia de comiat a Mandela, amb més d'un centenar de mandataris d'arreu del món, va deixar una imatge que ha donat la volta al món. És l'encaixada entre Barack Obama i Raúl Castro.

Als Estats Units, però, aquesta imatge ha estat molt polèmica. Al Congrés, els republicans han criticat a Obama el gest tot afirmant que va donar la mà a un dictador que les té tacades de sang.

Ha estat la congressista del partit republicà Ileana Ros-Lehtinen qui, adreçant-se al secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, li ha dit: "Senyor secretari, a vegades una encaixada és només una encaixada. Però quan el líder del món lliure estreny la mà tacada de sang d'un dictador despietat com Raúl Castro es converteix en un cop de propaganda per al tirà". "Castro fa servir aquesta mà per firmar les ordres per reprimir i empresonar els defensors de la democràcia", ha conclòs.

Kerry li ha respost recordant-li que Obama, durant el seu discurs, va criticar aquells que es mostren solidaris amb Mandela i la seva lluita per la llibertat però "no toleren la dissidència de la seva pròpia gent".

"Senyores i senyors, avui es tracta d'honorar Nelson Mandela. I el president és en una cerimònia oficial amb líders mundials. Ell no ha escollit qui hi ha, allà. Hi són en honor a Mandela. I et demano, si encara no ho has fet, que llegeixis el seu discurs perquè el president va dir: 'Demanem als líders que honorin la lluita de Mandela per la llibertat defensant els drets humans'", ha exposat Kerry.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut