Pobles amb un alt consum d'aigua reclamen que el llindar no es calculi només per població

Riudellots de la Selva i Torrent són dos dels municipis que superen el topall d'aigua per persona i dia que marca l'ACA, però al·leguen que és a causa d'empreses que en consumeixen molta

Actualitzat

Aquest dimecres entren en vigor les noves restriccions per sequera: a 202 municipis catalans, amb una població total de pràcticament sis milions de persones, se'ls rebaixarà de 230 a 210 el consum d'aigua per habitant i dia.

Entre els municipis que superen aquest topall hi ha, per exemple, Riudellots de la Selva i Torrent. Tots dos, però, al·leguen que la ciutadania sí que compleix les recomanacions i que l'alt consum d'aigua es deu a situacions singulars: un polígon industrial, en el cas de la població de la Selva, i un establiment hoteler, en el del municipi empordanès.

Riudellots de la Selva, amb 665 litres per persona i dia consumits en les últimes dades disponibles, és el municipi que gasta més aigua d'entre els que han entrat en fase de preemergència, segons les dades de l'ACA.

"Som un municipi de 2.150 habitants, aproximadament, però tenim un polígon amb uns 10.000 treballadors", apunta l'alcalde, Josep Lluís Santamaria:

"S'hauria de diferenciar el consum d'ús domèstic del consum d'ús industrial."

Des de l'Associació de Propietaris del Polígon, però, asseguren que les empreses han posat en marxa sistemes per reduir el consum d'aigua. Tot i que en els últims deu anys l'activitat industrial ha crescut un 30%, indiquen que el consum d'aigua només ha crescut un 5%.

Una empresa càrnia al polígon de Riudellots de la Selva
Una empresa càrnia al polígon de Riudellots de la Selva (ACN/Aleix Freixas)

Un consum que sobrepassa el doble del permès a Torrent

També reclamen canvis en la manera de calcular el consum d'aigua a Torrent, un petit poble de 170 habitants. Aquest municipi del Baix Empordà consumeix el doble d'aigua de la permesa.

L'alcalde, Josep Maria Ros, assegura que l'Ajuntament ha actualitzat les canonades per evitar fuites, ha digitalitzat tots els comptadors i ja fa mesos que van rebaixar la pressió de l'aigua que arriba a les cases. Per Ros, l'alt consum d'aigua es deu a la presència de l'hotel i restaurant Mas de Torrent al poble:

"Tenim un reconegut establiment hoteler que consumeix més del 40% de l'aigua. I està contemplat com un habitatge més, i el valor es dispara."

És per això que volen demanar a l'ACA que l'establiment tingui el seu propi pla de sequera. L'hotel, però, afirma que disposa d'un pla estratègic per minimitzar el consum d'aigua, a més d'una depuradora per poder reutilitzar l'aigua i regar les instal·lacions.

El municipi de Torrent, al Baix Empordà

En aquest mapa pots consultar si el teu municipi compleix o no el llindar de consum d'aigua que li correspon segons la fase del pla de sequera en què es troba:
 

 

 

 

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut