Personal sanitari i perfils digitals: els professionals més buscats durant la pandèmia

Hi ha alguns sectors i algunes professions molt buscades aquests mesos, que s'han vist beneficiades per la Covid

Cristina HerranzActualitzat

En els darrers mesos, la crisi ha fet tancar molts negocis i ha deixat al carrer milers de treballadors que s'han quedat sense feina. Hi ha, però, alguns sectors i algunes professions que han estat molt buscades i sol·licitades per les empreses, i que s'han vist beneficiades, en part, per la Covid. 
 

 

Al capdavant del rànquing hi trobem els professionals del sector sanitari: personal d'infermeria, metges i epidemiòlegs.

Isabel Quintana, responsable de l'atenció col·legial al Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona, reconeix que la infermeria és una professió sense atur, però també que falten professionals perquè s'ha fet una mala planificació. Ara mateix, l'àmbit pitjor pagat i amb pitjors condicions laborals és l'àmbit de la geriatria. Segons Quintana, fan falta moltes infermeres per atendre la gent gran.

En segon lloc, els experts en l'àrea tecnològica i digital. Són perfils molt demanats i difícils de trobar: professionals en ciberseguretat, "big data" o enginyers industrials i de telecomunicacions.
 

Ignasi Rafael, president del Consell de Formació i Ocupació del Col·legi d'Enginyers de Catalunya, hi posa xifres: "El 24% de les empreses declaren que tenen dificultats de creixement per falta de personal qualificat". Els perfils digitals són professions amb alta ocupació de futur, i ara mateix hi ha una bretxa de talent important: no hi ha prou estudiants a les universitats que vulguin estudiar aquestes carreres tecnològiques. Rafael reble: "Si no es cobreixen els llocs de treball, haurem d'anar a buscar el talent a fora". 

Xavier González, cofundador Open Cloud Factory, una empresa que fabrica programari, explica que en l'últim any han doblat la plantilla i reconeix que és difícil trobar perfils en ciberseguretat.

Valentin Bote, director Randstad Research, detalla que calen perfils d'electromecànica i mecatrònica: "Són perfils cada vegada més necessitats per moltes indústries, i es triga entre quatre i sis mesos en trobar professionals qualificats". 

Altres professionals molt sol·licitats són els perfils del sector del màrqueting digital, el comerç electrònic i logística: repartidors, mossos de magatzem o comercials. És un sector on hi ha més facilitat per trobar professionals, perquè hi ha molta gent buscant feina en aquest sector. 

Carlos Tarragona, director regional de SEUR Catalunya, explica que l'empresa ha contractat 4.100 professionals aquest any: "Estem creixent en personal tecnològic ITs, comercials, repartidors, atenció telefònica... Estem trobant perfils de tota mena i amb molta facilitat". 

 

(Unsplash/Wynand van Poortvliet)

En quart i cinquè lloc, hi trobem la indústria de l'alimentació, i les empreses de neteja i desinfecció

Anna Risco, treballadora de Condis, és una de les persones que ha trobat feina al sector de l'alimentació. Venia del sector fotogràfic, però es va quedar a l'atur i va enviar currículums a diversos supermercats: "Tot ha estat molt ràpid. De seguida em van trucar per començar a treballar".

Pel que fa a la desinfecció, Ignacio Santamarta, director d'Innovació d'EZSA Sanitat Ambiental, explica com han multiplicat la feina: "Altres anys, l'empresa feia unes 3.000 desinfeccions, i aquest any, n'hem fet 30.000". Això és un 300% més, que els ha portat a ampliar serveis i contractar molt personal. En algunes empreses d'aquests sectors, la contractació aquest any ha crescut entre un 50 i 300%.
 

La Covid ha incrementat les feines flexibles i per projectes, i la necessitat d'estar ben formats en digitalització. 

Silvia Miró, directora de Polítiques de Formació i Ocupació de Pimec, assegura que les persones que ocupen ara la majoria de llocs de treball han de tenir coneixements i competències digitals. L'ocupació en el sector tecnològic i digital ha crescut aquest any un 20%. "La necessitat de reciclatge i de formació continuada és ara més que mai, imprescindible al llarg de la vida", explica Miró. 

Tancarien la llista del rànquing de les professions més buscades, com ja ve sent tendència des de fa mesos, els professionals experts en oficis manuals. Les empreses alerten que manquen electricistes, paletes, fusters, lampistes, peixaters o carnissers. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaCoronavirus Atur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut