Barcelona

Les dones directives a Catalunya cobren un 18% menys que els homes

La crisi va restar a les dones possibilitats d'ocupar càrrecs de direcció

RedaccióActualitzat

Les dades sobre les diferències de presència i salaris entre homes i dones donen la raó a les reivindicacions que plataformes feministes i sindicats han posat en primera línia.

Les més recents són d'aquesta mateixa setmana. Són les d'un estudi de l'escola d'administració EADA i la consultora ICSA, que constata que les dones directives cobren un 17% menys que els homes, normalment perquè molt poques arriben a la direcció general. A Catalunya, on hi ha menys percentatge de dones directives, la bretxa salarial arriba al 18%.

Les dones ocupen només el 15,4% dels llocs de direcció a Espanya. El 2008, a l'inici de la crisi econòmica, hi havia un 20% de dones en llocs de comandament.

L'estudi conclou que, amb la crisi, la bretxa salarial es va accentuar i va perjudicar, en un grau més alt, les dones. En canvi, la recuperació econòmica no s'ha notat amb la mateixa proporció.

 

De cada 100 directors generals, només 8 són dones. Als departaments d'Administració i de Recursos Humans la presència de dones directives és una mica més alta, però a les de Producció i Comercial és encara més testimonial. La raó pot ser que els primers departaments no exigeixen tanta disponibilitat d'horaris. Les poques dones amb responsabilitats executives a empreses opten per flexibilitzar horaris.

Les autores de l'estudi reclamen que els governs s'impliquin per acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones i expliquen que el model que cal seguir és el d'Islàndia. Aquest país obliga les empreses a certificar la igualtat de gènere. O el model d'Alemanya, on s'obliga a informar amb transparència dels salaris que perceben uns i altres.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut