Perilla l'estació d'esquí i el parc lúdic de Núria pel desacord entre FGC i Queralbs

Si aquesta situació s'allarga, podria fer trontollar la pròxima temporada d'esquí

Redacció/Agències

Les negociacions entre FGC i l'Ajuntament de Queralbs per renovar la concessió d'explotació de l'estació d'esquí i el parc lúdic de la Vall de Núria no acaben d'arribar a bon port. El 30 d'abril es va anunciar un principi d'acord que convidava a l'optimisme entre les parts, però la darrera reunió no ha servit per acostar posicions.

El santuari i el complex hoteler són propietat del Bisbat d'Urgell i els explota Ferrocarrils amb una concessió de 90 anys, però les pistes d'esquí i el parc lúdic són propietat de l'Ajuntament de Queralbs. Fins ara, ho explotava FGC amb una concessió, també, de 90 anys. Aquesta va acabar en fa vuit i s'ha anat prorrogant fins al 30 d'abril.

 

FGC no ho vol allargar més

L'Ajuntament vol seguir treballant i ha instat l'empresa pública a modificar el contracte vigent fins al 31 de desembre, però FGC no vol sentir parlar de modificacions de termini de la concessió vigent perquè seria la tercera vegada i "no és cap solució". Defensen que jurídicament no és possible i comprometria les inversions previstes en els pròxims mesos.

En un comunicat, retreu a l'Ajuntament "que no hagi manifestat ni tan sols l'acceptació del principi d'acord assolit el 30 d'abril" ni tampoc "cap tramitació de la concessió", un fet que ha impedit, segons diuen, "avançar en la redacció del conveni".

"Ferrocarrils dona per manifestada la seva posició i restarà a l'espera que l'ajuntament iniciï els tràmits per a l'adjudicació de la nova concessió", afirmen.

Cada any pugen al cremallera de Núria 300.000 persones. Darrere del de Montserrat, és la infraestructura més rendible de Ferrocarrils de la Generalitat, una línia ferroviària que aviat farà 100 anys i que porta els viatgers des de Ribes de Freser o des de Queralbs fins al santuari, a gairebé 2.000 metres d'alçada.

Imatge d'arxiu del cremallera (ACN/Lourdes Casademont)

Les discrepàncies

El consistori reclama un document amb les inversions previstes en els 30 anys de concessió. Un dels punts que més desavinences ha provocat és que l'Ajuntament demanava reservar-se el dret a reduir la concessió a la meitat unilateralment si FGC no complia amb les inversions compromeses.

També en referència a la xifra del cànon, que encara està pendent de tancar-se, l'Ajuntament demana 25.000 euros anuals, mentre que FGC el situa en 10.000 euros.

FGC ha qualificat de línies vermelles aquestes dues propostes, però sí que s'ha compromès a fer una inversió per arreglar la Cabana dels Pastors.

L'Ajuntament, per la seva banda, reclama un nou conveni que els permeti, per primer cop, tenir poder de decisió en l'estació. Entre les principals demandes hi ha la de tenir veu en la comissió de seguiment on poder decidir aspectes com futures inversions.

Des de Queralbs remarquen que el contracte d'ampliació que va proposar FGC no incloïa l'increment d'inversions pactades inicialment ni tampoc garanties de la seva realització, ja que estan supeditades als pressupostos de la Generalitat.

També subratllen la necessitat de gestionar el territori amb polítiques específiques i fruit de l'"escolta activa" cap a les persones que hi viuen i hi treballen.

Sense acord, els joves que arriben a Núria no poden utilitzar el parc lúdic perquè hi penja el cartell de tancat. De fet, Ferrocarrils ha tret una de les atraccions del parc i l'ha passat a l'esplanada de davant del santuari, on els terrenys són del bisbat i sí que es poden utilitzar.

 

Preocupació a la vall

Les patronals ripolleses -Unió Intersindical Empresarial del Ripollès, Unió de Botiguers de Ribes de Freser i la Federació de Comerç del Ripollès- han expressat la seva preocupació en un comunicat conjunt on reclamen un acord "immediat" per acabar amb aquesta incertesa, que posa en risc molts llocs de treball.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut