Recreació del nucli intern de la Terra (Flickr / Argonne National Laboratory)
Recreació del nucli intern de la Terra (Flickr / Argonne National Laboratory)

Per què la rotació del nucli intern de la Terra es frena i què implica

Un estudi fet a partir de l'anàlisi d'ones sísmiques de terratrèmols gairebé idèntics apunta que la rotació del nucli intern del planeta es va frenar l'any 2009

Redacció / AgènciesActualitzat

És el lloc més inaccessible del planeta, i podria estar-se frenant. La rotació del nucli intern de la Terra, una bola calenta i densa formada majoritàriament per ferro i níquel, podria haver-se frenat i estar invertint-se. Això ha constatat un equip científic xinès en un estudi publicat a la revista Nature Geoscience.

El canvi en la rotació del nucli intern té relació amb petites variacions en observacions geofísiques en la superfície terrestre, com el camp magnètic o l'augment i disminució de la durada dels dies.


Com s'ha detectat la frenada

No és senzill estudiar el nucli intern de la Terra, situat a més de 5.000 quilòmetres de profunditat i amb una temperatura d'aproximadament 5.500 ºC, similar a la de la superfície del Sol.

La solució és la sismologia: els terratrèmols generen ones sísmiques que es propaguen per l'interior del planeta i, algunes, travessen el nucli.

Xiaodong Song i Yi Yang, de l'Institut de Geofísica Teòrica i Aplicada de la Universitat de Pequín, han analitzat ones sísmiques de terratrèmols gairebé idèntics que han travessat el nucli intern de la Terra amb trajectòries similars des de la dècada dels 60.

Han descobert que, aproximadament des de l'any 2009, les trajectòries que abans mostraven una variació temporal significativa han experimentat pocs canvis. Això fa pensar que la rotació del nucli intern s'ha aturat. Els autors asseguren que, en detectar-ho, van quedar "força sorpresos".

Vista del planeta Terra
Vista del planeta Terra (Europa Press)

Oscil·lacions de set dècades

Song i Yang apunten que això pot estar relacionat amb una inversió de la rotació del nucli intern, com a part d'una oscil·lació de set dècades. Aquesta oscil·lació demostra, segons els investigadors, la interacció entre les diferents capes de la Terra.

"Creiem que el nucli central, en relació a la superfície de la Terra, gira d'una manera i després d'una altra, com un balancí", han assegurat Song i Yang a l'agència France Presse:

"Un cicle complet, d'anada i tornada, d'aquest balanceig és d'uns setanta anys"

El darrer canvi de rotació abans del 2009 s'hauria produït a principis de la dècada de 1970, segons l'estudi. El següent es produiria a mitjans de la dècada de 2040, quan es completaria el cicle, segons els investigadors xinesos.

Què suposa la descoberta

La velocitat de la rotació i si canvia és una qüestió que genera debat entre la comunitat científica des de fa anys.

Els resultats de l'estudi podrien ajudar a aclarir alguns dels molts misteris de les profunditats de la Terra, com ara el paper que té el nucli intern en el manteniment del camp magnètic del planeta.

Pels autors de l'estudi, saber com gira el nucli intern podria aportar informació sobre com interactuen les capes terrestres, des de l'interior més profund fins a la superfície.

També, com influeix en la velocitat de rotació i, per tant, en la durada del dia. Els efectes que pot tenir la frenada de la rotació en el que dura un dia, però, són de mil·lèsimes de segon, és a dir, imperceptibles.

Una capa de la Terra de la mida de Plutó

La Terra està formada per diverses capes: l'escorça, el mantell, el nucli extern i el nucli intern. Aquesta última part, la capa més profunda, és lleugerament més gran que Plutó.

Està envoltada per un nucli extern líquid, que permet que giri de manera diferenciada a la rotació del planeta Terra. El gir del nucli intern l'impulsa el camp magnètic generat en el nucli extern i s'equilibra amb els efectes gravitatoris del mantell.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut