Per què la fruita encara es ven en envàs de plàstic: una llei encallada en dos ministeris

La llei està aprovada, però falta la llista de productes que s'han de comercialitzar sense plàstic i això permet als comerços seguir sense canviar res

Cristina HerranzActualitzat

Moltes de les fruites i verdures que es venen en bona part dels comerços i supermercats encara continuen envasats en plàstic, quan la llei ho prohibeix. Per què? El 27 de desembre del 2022, va entrar en vigor el Reial Decret 1055/2022 d'Envasos i Residus amb la finalitat de reduir l'impacte dels envasos al medi ambient.

Però onze mesos després, la normativa continua sense aplicar-se.

La indústria alimentària està a l'espera de la publicació d'una llista per part del govern espanyol en què es detallarà quines fruites i verdures es poden continuar envasant amb plàstic i quines s'han de comercialitzar a granel.

La llista havia de ser publicada el juny d'aquest any, i ja porta cinc mesos de retard, per diferències de criteri entre el Ministeri d'Agricultura i el de Transició Ecològica. Mentrestant, fabricants i distribuïdors utilitzen un envàs o un altre a criteri propi.

Mentrestant, a l'hora d'anar a comprar, en fruiteries i supermercats, encara hi ha molta presència d'embolcalls de plàstic.

Fonts crítiques amb la normativa, com Rezero, una fundació contra els residus i pel consum responsable, insisteixen que la indústria encara pot fer molt més per reduir el plàstic, i aposten per promoure la compra a granel i amb envasos reutilitzables.

Tot i la normativa, explica Rosa Garcia, directora general de Rezero, el consumidor no acabarà notant cap canvi substancial a les botigues: "La llista del govern espanyol està tan plena d'excepcions que continuarem inundats de plàstic al mercat".
 

Fabricants i supermercats es defensen

Fabricants i distribuïdors apunten que és complicat trobar un substitut igual d'efectiu que el plàstic i insisteixen en l'esforç de la indústria per eliminar-lo i per buscar alternatives.

Pomes envasades en safates de plàstic
Pomes envasades en safates de plàstic (Unsplash)

El sector apunta que el plàstic és el material més efectiu per envasar certs productes, sobretot els més petits, espècies delicades i protegides com els nabius, gerds, mores o bolets.

En cas que no es poguessin envasare en plàstic, es corre el risc d'augmentar el malbaratament alimentari, ja que es podria fer malbé una part del producte.

Núria Riba, responsable del departament de Comunicació Corporativa i Sostenibilitat de la Cooperativa Consum, insisteix que s'ha de garantir la seguretat i la conservació dels aliments frescos en tota la cadena alimentària, des dels agricultors fins als productors, passant pels fabricants, el transport i els distribuïdors.

Per la seva banda, AECOC, l'Associació de Fabricants i Distribuïdors, explica que la indústria alimentària fa anys que està invertint en materials alternatius. "Treballem amb el plàstic compostable, materials reciclables i reutilitzables, i reduint els embalatges, sempre que es pugui", assegura Cinta Bosch, gerent de Sostenibilitat d'AECOC.

La indústria també incideix en l'elevat preu i l'escassa oferta de materials alternatius al plàstic al mercat.

ARXIVAT A:
ContaminacióComerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut