Per què hi ha tan poques dones que guanyen el Premi Nobel?

Des de 1901, s'han premiat 885 homes i només 58 dones

Sílvia HerasActualitzat

Només una dona, Maria Ressa, ha guanyat un Premi Nobel aquest any. Dels 13 guardonats en les diferents categories, només una dona.

Alfred Nobel va destinar la seva fortuna a crear uns premis destinats a aquells que proporcionessin un gran benefici a la humanitat, fruit del sentiment de culpabilitat pel mal que els seus invents havien provocat i provoquen al món, sobretot el més famós, la dinamita.

De les 975 persones i organitzacions guardonades des de llavors, algunes dues vegades, hi ha 885 homes i només, atenció, 58 dones. Una d'elles, Marie Curie, en va guanyar dos, el de física i el de química.

 

Del patriarcat a la societat injusta

Els Nobel van arrencar el 1901 i a l'època poques dones investigaven, escrivien o formaven part de l'esfera pública, però com és que 120 anys més tard hi ha aquesta manca de dones quan es premia l'excel·lència?

M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l'Observatori Cultural de Gènere, ho té molt clar: "El que està passant es diu clarament patriarcat, encara perdura el patriarcat. Són coses realment sospitoses. Aquells senyors, bàsicament senyors, que han de repartir el prestigi l'estan repartint malament, l'estan repartint cap als seus amics, cap als seus iguals, i això és realment un problema perquè les dones quedem desemparades, encara no comptem."

Per Göran K. Hansson, el secretari general de la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències, aquesta situació reflecteix les injustes condicions de la societat, sobretot en el passat, però també ara i això vol dir que queda molta feina per fer.

A l'acadèmia, però, no volen ni sentir parlar de quotes. Göran explica que algú els va proposar que un any donessin els premis només a dones, però que s'hi van negar perquè no volen que la gent pensi que les guanyadores ho són per la seva condició, sinó perquè són les millors en la seva especialitat.

 

Poques possibilitats

La realitat és molt clara tant aquí com al món occidental: a les universitats hi ha més dones que homes, però només un 20% arriben a les càtedres a Catalunya i un 24% són investigadores principals en projectes de recerca europeus.

El professor David MacMillan, tercer per l'esquerra, Nobel de Química 2021, celebra el premi a Princeton amb els seus col·legues

Les dones no estan a la línia de sortida i, per tant, les possibilitats de ser a la llista de candidats dels Nobel són molt poques. Les deliberacions són secretes, però la revista Science ha aconseguit unes dades exemplificadores. Aquest any hi ha hagut 874 candidats al Nobel de Medicina i només el 13% eren dones. Amb tot, s'han doblat perquè al 2015 eren només el 5%.

Corregir aquesta tendència no és fàcil, però hi ha solucions. La primera, segons Cabré, és que els jurats siguin paritaris. Sense un jurat paritari, diu, és absolutament impossible arribar a la paritat.

 

ARXIVAT A:
FeminismeIgualtat de gènereCiènciaPremi Nobel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut