Per què augmenta el risc de suïcidi entre universitaris: combinació d'ansietat i consum abusiu

Segons els experts, els estudiants que tenen més ansietat o impulsivitat augmenten l'abús de cànnabis i alcohol, fet que provoca que hi hagi un major risc de conductes suïcides

RedaccióActualitzat

El risc de suïcidi entre joves universitaris catalans s'ha duplicat en tres anys. És el que constata el Grup d'Investigació en Estrès i Salut de la UAB després d'entrevistar gairebé un miler d'estudiants. Segons l'estudi, si el 2020 el 16,3% dels enquestats presentaven risc suïcida, la xifra puja fins al 32,5% el 2023, és a dir, gairebé un de cada tres enquestats.

Són unes dades alarmants que s'afegeixen al fet que un de cada quatre universitaris hauria pensat de suïcidar-se l'últim any, o ho hauria comentat amb algú. A més, d'aquest miler de joves enquestats, més d'un 4%, és a dir, una quarantena d'estudiants universitaris, ho hauria intentat.

 

Davant d'això, els experts reclamen més atenció psicològica i avisen de l'increment d'aquestes conductes de risc quan es fa un consum abusiu de cànnabis o d'alcohol.

Un d'aquests experts és el catedràtic de psicologia i coordinador del grup d'investigació de la UAB, Joaquim Limonero.

"Hem vist que aquells estudiants que tenen ansietat són els que tenen pitjor benestar."

Per això, diu Limonero, "amb l'estudi hem intentat relacionar els nivells d'ansietat amb el consum de cànnabis i també amb el risc suïcida. Hem observat que els estudiants que tenen alts nivells d'ansietat tenen més risc suïcida", explica a TV3.

A la mostra de prop d'un miler de persones la mitjana d'edat és de 21 anys. "És quan es fan més conductes de risc perquè el cervell encara està en procés de maduració", explica l'estudiant de doctorat i professor de Psicologia Evolutiva de la UAB, Adrián Díaz-Moreno.

"L'escorça prefrontal encara no s'ha desenvolupat del tot i això provoca un augment de la impulsivitat, de reactivitat emocional i això s'acaba traduint en conductes de risc."

A tot això s'hi suma, avisen els experts, el perill de fer un ús abusiu de les xarxes socials.
 

Poques eines de gestió emocional

La població universitària està formada, sobretot, per joves amb un alt nivell educatiu, però que no sempre tenen prou eines i estratègies de gestió emocional per fer front a un canvi tan gran com el pas a l'edat adulta i a la universitat. Un còctel perillós quan es barreja amb l'abús de cànnabis o alcohol.

Ane Campos és estudiant de primer curs de Filosofia. "Tinc ansietat i em medico, però abans de medicar-me, quan sortia de festa era com 'desfase' i aprofitava, i era com si amb dos cubates ja estic una mica 'flying', tot això que m'emporto, i era com desconnectar totalment", reconeix en declaracions a TV3.

Al seu costat hi ha Mariona Samotis, estudiant de primer any de Filologia Anglesa i Catalana. Reconeix que té amics que "estant borratxos han plantejat matar-se allà mateix i estàvem tots allà demanant que paressin".

En el cas de Malak Yacoubi, una altra estudiant de primer any de Filologia Anglesa i Catalana, ella sí que reconeix que es va intentar suïcidar després d'un consum d'alcohol disparat:

"Vaig començar a beure en quantitats molt grans per temes de salut mental, perquè volia trobar una forma d'escapar del món."

Segons els experts, els estudiants que tenen més ansietat o impulsivitat augmenten l'abús de cànnabis i alcohol. Això provoca que hi hagi un risc més alt de conductes suïcides.

"Si estic estressat, tinc un examen i les coses no em surten com jo vull a la vida, em faig una birreta o un porret i, com que desconnectes, si vas callant i t'ho vas menjant, acaba sent nociu per a tu", explica un altre estudiant de la UAB, en aquest cas del primer curs d'Humanitats.

El suïcidi és actualment la quarta causa de mort no natural al món i la primera a Espanya entre els joves de 15 a 29 anys (3Cat)

La importància de parlar amb els fills

El suïcidi és actualment la quarta causa de mort no natural al món i la primera a Espanya entre els joves de 15 a 29 anys. Per això, els experts reclamen més atenció psicològica per part de professionals del sector, del món educatiu i de l'entorn familiar.

"L'ús d'algunes estratègies de regulació emocional específiques, com la revaluació cognitiva de la situació o el suport social actuarien com a factors protectors", expliquen els autors de l'estudi.

Els investigadors insisteixen en la importància de "disposar d'habilitats adequades de regulació emocional" per exercir "un paper protector sobre l'ansietat, l'abús de cànnabis i sobre el risc suïcida".

Per això també recomanen "que els pares o mares parlin amb els fills, quins neguits tenen, quines ambicions... cal ajudar els fills", tal com remarca Limonero.

Enguany la UAB ha dedicat el curs a la salut mental "amb l'objectiu de desestigmatitzar els problemes de salut mental i ajudar les persones a obtenir eines que permetin assolir la recuperació i millorar la qualitat de vida".

Telèfons contra el suïcidi

Aquests són els recursos telefònics disponibles per a la prevenció del suïcidi:

061 - Emergències mèdiques

900 925 555 - Telèfon de Prevenció del Suïcidi

93 414 48 48 - Telèfon de l'Esperança

679 33 33 63 - Xat de Suport Emocional per a Joves

024 - Ministeri de Sanitat

900 92 55 55 - Ajuntament de Barcelona

ARXIVAT A:
UniversitatSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut