Per què aquests terratrèmols han estat tan destructius? Turquia, una zona amb molt perill sísmic

Els terratrèmols d'aquest dilluns a Turquia i Síria han passat en una regió amb una alta activitat sísmica, on hi ha diverses falles

Actualitzat

La posició geogràfica de Turquia converteix el país en una zona d'alta activitat sísmica. Una bona part del país està situada sobre la placa tectònica d'Anatòlia, atrapada entre diverses plaques que poden fer pressió des de diferents punts i, com a conseqüència, causar grans terratrèmols com els d'aquest dilluns.

La placa d'Anatòlia està situada entre dues grans plataformes, l'euroasiàtica i l'africana, i una tercera més petita, l'aràbiga. Això fa que hi hagi diverses falles recorrent el país, un fet que afavoreix que hi hagi grans tremolors.

En aquest gràfic es pot veure com la línia de contacte de la placa d'Anatòlia amb l'aràbiga és exactament a sobre d'on hi ha hagut els terratrèmols d'aquest dilluns:
 

Les plaques s'han desplaçat amb un moviment lateral, cosa que ha provocat un trencament enorme, de més de 400 quilòmetres, una distància equivalent a la que hi ha entre PortbouTerol.

Segons Jordi Díaz, sismòleg de l'Institut de Geociències de Barcelona del CSIC, un terratrèmol que afecti tant territori de manera longitudinal no és gens habitual.

En el mapa animat d'aquest tuit del Servei Geològic dels Estats Units es pot veure la seqüència espaial i temporal dels dos terratrèmols i de totes les rèpliques que hi ha hagut aquest dilluns:

Només l'any 2022, Turquia va registrar més de 20.000 sismes, dels quals prop de 130 van superar la magnitud 4 a l'escala de Richter i un va superar el nivell 6, segons les dades de l'agència nacional d'emergències AFAD.

Un edifici que s'ha enfonsat a Diyarbakir, al Kurdistan, com a conseqüència dels terratrèmols d'aquest dilluns
Un edifici que s'ha enfonsat a Diyarbakir, al Kurdistan, a conseqüència dels terratrèmols d'aquest dilluns (EFE / Refik Tekin)

Uns terratrèmols "excepcionals"

Josep Batlló, sismòleg de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha explicat al programa "Els matins" de TV3 que Turquia és "la zona més sísmica del Mediterrani oriental":

"Sempre es parla de la falla de San Andrés, a Califòrnia, però a Turquia tenen la falla del nord d'Anatòlia i la falla de l'est d'Anatòlia, que és on hi ha hagut el terratrèmol. Tenen una activitat tan gran com la falla de San Andrés, que és la que s'endú la fama, i les tenim molt més a prop."


Terratrèmols com els d'aquest dilluns són molt poc freqüents i, segons Batlló, en un any n'hi ha menys d'una desena arreu del món.

Els sismes no han estat només dels més forts, sinó també dels més extensos de les darreres dècades. Ha afectat deu províncies turques, des d'Adana, a la costa mediterrània, fins als cims de Malatya, a una alçada de 2.500 metres. Però també ha afectat Diyarbakir, principal ciutat del nord del Kurdistan, i Síria.

El terratrèmol fins i tot s'ha notat al sismògraf de la Vall d'Aran, segons ha informat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Runes causades pel terratrèmol d'aquest dilluns a Jandaris, a Síria
Runes causades pel terratrèmol d'aquest dilluns a Jindires, a Síria (Reuters / Mahmoud Hassano)

Una zona on són "esperables" terratrèmols com aquests

Els sismes han passat en una zona on és "esperable que hi passin terratrèmols d'aquestes característiques", segons Juan Vicente Cantavella, director de la Xarxa Sísmica de l'Institut Geogràfic Nacional.

Cantavella apunta que és impossible predir quan hi haurà terratrèmols, tot i que quan hi ha sismes d'aquestes magnituds és habitual que hi hagi rèpliques durant mesos: "Els més forts són els primers dies i, després, es van atenuant", apunta en declaracions a l'agència Europa Press.

Un dels elements que fan que aquest en concret sigui tan destructiu és la profunditat a la qual ha tingut lloc: el primer, a 20 quilòmetres, i el segon, a menys de 10. 

Són terratrèmols que tenen uns "efectes devastadors" en construccions, amb col·lapse d'edificis i caigudes de façanes. La causa cal buscar-la en el tipus de construcció dels edificis: en zones d'alta activitat sísmica, quan hi ha un nivell de construccions millor, es redueixen els danys.

Després del terratrèmol, Itàlia ha emès una alerta per tsunami. Finalment, l'ha retirat després que no es registressin grans tremolors a la costa d'Anatòlia i Xipre.

Batlló ha assenyalat que els sismes d'aquest dilluns han passat "una mica lluny de la costa" i en aquests casos és difícil que acabi causant un tsunami.

Rescat de persones atrapades entre les runes causades pels terratrèmols a Alep, a Síria
Rescat de persones atrapades entre les runes causades pels terratrèmols a Alep, a Síria (Reuters / Firas Makdesi)

Consells a la ciutadania

La freqüència de terratrèmols que hi ha a Turquia fa que les autoritats intentin inculcar la ciutadania amb consells de prevenció de cara a possibles terratrèmols, assumint que és inevitable que n'hi hagi cada cert temps.

El novembre de l'any passat, per primera vegada, el país va organitzar un simulacre de terratrèmol a tot el país que va estendre's simultàniament per 81 províncies.

Des de la infantesa, s'educa els infants en la necessitat d'estar preparats i saber reaccionar en cas d'emergència. També és habitual establir zones segures en habitatges i llocs de treball, segons el diari The Daily Sabah.

 

ARXIVAT A:
TurquiaSíria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut