Edifici de la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana de Barcelona (Google Street View)
Edifici de la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana de Barcelona (Google Street View)
Barcelona

Pas endavant per convertir la prefectura de policia de Via Laietana en un museu

S'ha aprovat al Congrés dels Diputats una proposició d'ERC per convertir aquest edifici de Barcelona en un museu de la repressió franquista

RedaccióActualitzat

La comissió d'Interior del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous una proposició no de llei presentada per ERC per convertir la Prefectura Superior de la Policia Nacional situada a la Via Laietana de Barcelona en un museu.

La proposició s'ha aprovat amb els vots a favor del PSOE, de Podem i de Ciutadans. Només s'hi ha oposat el PP.

La proposta la va presentar aquest dimarts el líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, que va explicar que la intenció és convertir aquest edifici en un espai museístic que recordi la repressió que s'hi va exercir durant l'època franquista.

Seu de la repressió franquista

La proposició d'ERC persegueix que es reprodueixi el funcionament d'aquest edifici durant els anys en què va ser seu de l'anomenada Brigada d'Informació Social, dedicada des del 1941 a la tortura i la represssió dels dissidents del franquisme.

Per a molta gent que hi van ser tancades durant dies o setmanes. els records d'aquestes tortures continua ben fresc, i també els de la gent que, passant pel carrer, en sentia els crits.

La proposició també preveu que en sis mesos haurà d'estar disponible una còpia dels arxius d'aquesta prefectura que tinguin interès històric i museístic. L'objectiu final d'aquest material és que serveixi per explicar com funcionaven la repressió i la tortura sistemàtiques que hi exercia la policia franquista.

 

 

Cal l'acord del govern de Mariano Rajoy

La proposició finalment aprovada al Congrés no és d'obligat compliment per al Ministeri de l'Interior, sinó que està lligada al fet que la Direcció General de la Policia s'avingui a deixar l'edifici per a aquest propòsit. També preveu un organisme amb representació de l'Ajuntament, la Generalitat i el govern espanyol per gestionar el nou espai.

Anar al contingut