L'Aina Mar i l'Arnau en l'habitació del Centre de Naixements on tindran el seu fill
Badalona

Poder triar com parir: Can Ruti fa un pas més per desmedicalitzar els parts

El Centre de Naixements és el segon espai a Catalunya que permet a les mares una atenció continuada per part de les llevadores expertes des de l'inici de l'embaràs

Actualitzat

"La dona pot triar la manera com pot parir, no?", diu Maria Nadales, ginecòloga ASIR Badalona. Doncs a partir d'aquest dilluns l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona ofereix aquesta possibilitat a les dones.

S'estrena el Centre de Naixements Casa Laietània, on s'aplica un model de continuïtat perquè les dones amb embarassos de baix risc que ho desitgin puguin donar a llum en un part fisiològic sense medicalitzar com si estiguessin a casa però amb la seguretat que s'està en el mateix centre hospitalari d'alt nivell.

Fa un any i mig que s'havia d'haver posat en marxa, però per la pandèmia l'espai es va reconvertir per fer-hi els parts de les dones que tenien Covid. Ara ja es destina al seu objectiu inicial.


Model de continuïtat

El model de continuïtat, aplicat en molts països del nord d'Europa, permet a les dones triar com, on i amb qui volen fer el part. Una possibilitat que no han tingut en 30 anys, segons Carmina Comas, cap d'Obstetrícia de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

"La majoria de gestants no tenen factors de risc i quan les atenem en un mitjà hospitalari ja entren per una porta esbiaixada per l'intervencionisme i aquesta és l'experiència que hem tingut durant trenta anys."

Amb aquest model, des de l'inici de l'embaràs les dones estan ateses per la mateixa llevadora especialitzada que les assistirà durant el part i després en la fase del puerperi. Un fet que, segons Comas, s'ha demostrat que dona bons resultats.

"L'evidència ens ha demostrat que amb una mirada menys intervencionista, més relaxada, més respectuosa amb la fisiologia, sense tempos, sense problemes d'espai o recursos, amb un acompanyament continuat per un equip de llevadores que a més ja coneix la gestant, té millors resultats."

Uns resultats millors "tant perinatals, com de satisfacció de la mare, la família, com en termes de seguretat i fins i tot d'eficiència cost-benefici", afegeix Comas.

Durant els últims anys, els hospitals s'han especialitzat en gestacions d'alt risc, en les complicacions, sense permetre deixar actuar la naturalesa durant el part de la majoria de dones amb embarassos normals, per evitar riscos.

L'Aina Mar i l'Arnau a l'habitació del Centre de Naixements on tindran el seu fill (CCMA)

Aleida Ribas Tristany, una de les llevadores del Centre de Naixements, considera que part de l'èxit és la confiança que s'estableix entre elles i les mares.

"Establim aquesta relació de vincle. Aquesta seguretat és la que a vegades fa aquest clic perquè el part fisiològic es desencadeni com ha d'anar, fluid i sense intervencions. Sabem que existeix, sabem que funciona i que tenim bons resultats."


Un espai segur com a casa

L'Aina Mar i l'Arnau aviat donaran la benvinguda el seu fill Roi en un part natural, desmedicalitzat, al nou Centre de Naixements de Can Ruti. Volien aquest tipus de part des de l'inici i estaven disposats a recórrer a l'assistència privada i fer-ho a casa.

L'Aina Mar està a punt: "Arribat aquest moment estic superconfiada, totalment empoderada i si tens clar que aquest és el teu tipus de part, totalment entregada perquè succeeixi d'aquesta manera". Per l'Arnau, és la millor solució: "És una combinació entre l'opció d'ella, que volia fer-ho d'una manera molt més natural, i jo, que potser pateixo més. Aquesta opció està molt bé".

Perquè al final del passadís una porta connecta amb l'hospital, només per si calgués. Però l'espai és independent del centre hospitalari, similar a una casa particular, íntim i acollidor.

Hi ha dues habitacions, equipades amb banyera de parts i una dutxa àmplia, un llit doble per descansar o utilitzar durant el part o el postpart. Hi ha material com màrfegues, lianes, pilotes, barres de subjecció, mobles a diferents alçades per facilitar la mobilitat i trobar el millor espai en cada moment. A més hi ha nevera, microones i estris per fer infusions.

La banyera de parts és a la mateixa habitació (Can Ruti)

Aposta per estendre el model

Aquest model, que en altres països europeus és habitual i rutinari, es vol fer créixer a Catalunya, segons Cristina Martínez, responsable corporativa dels serveis d'atenció sexual i reproductiva de Catalunya de l'ICS: "De moment ens estem centrant a la regió metropolitana nord, però la idea és anar construint una xarxa."

Un desplegament de moment lent. En quatre anys aquest és el segon centre d'aquestes característiques. El 2017, l'Hospital de Martorell va inaugurar un espai semblant, el primer a Catalunya.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut