Les mans de Jordi Torrent treballant amb femta de burro català per fer paper
Les mans de Jordi Torrent treballant amb femta de burro català per fer paper

"Paper de merda per a un temps de merda", paper de caca de burro català fet a Banyoles

Sastres Paperers l'ha començat a produir i comercialitzar, inspirat en un paper elaborat a partir de femta d'elefant

Actualitzat

"Paper de merda per a un temps de merda", diu l'eslògan de Dung Paper, un paper fet amb femtes de burro català al taller banyolí de Sastres Paperers.

En Jordi Torrent es va posar a experimentar, aprofitant les setmanes de poca activitat de la pandèmia. Torrent es va inspirar en un paper elaborat a partir de femta d'elefant, i va proposar a la família Bosch, impulsors de la recuperació de l'ase de raça catalana, l'ús de les caques dels seus exemplars de Can Serrallonga de Camós com a matèria primera.

Explica que la femta és de molt bona qualitat per fer paper perquè els vegetals que mengen els ases tenen molt bona fibra.

"D'alguna manera el que fa l'animal menjant aquella fibra amb la feina de la boca i la digestió és un procés molt similar al que hauries de de fer tu si volguessis fer paper amb aquells vegetals."

Els fems, explica Torrent, han reposat a l'aire lliure i s'han netejat amb la mateixa pluja, i tot i així donen aquest color "merdós", diu, però que és un color molt maco, marronós com el paper craft, i amb ell es pot escriure i imprimir.

No és millor ni pitjor que els altres papers que elaboren. Tret del seu to gris marronós i alguna petita resta vegetal, no té cap tret distintiu. I no, no fa pudor, diu Torrent.

Està tenint una bona sortida entre els seus clients habituals, que solen ser sobretot botigues especialitzades en belles arts, principalment de Catalunya, però també de París i Bèlgica.

Torrent reconeix amb orgull que aquest producte de quilòmetre zero -la matèria primera, l'elaboració, el disseny i la impressió, tot del Pla de l'Estany- vol ser un homenatge al burro català.

ARXIVAT A:
Empresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut