En els plans de la nova administració demòcrata hi ha l'increment salarial dels 15 dòlars l'hora abans del 2025

"Pagueu-los més": la solució de Biden per als empresaris que no troben treballadors

En els plans de l'administració demòcrata hi ha l'increment del salari mínim a 15 dòlars, però no ha prosperat a la Cambra de Representants

RedaccióActualitzat

"Els empresaris no troben treballadors? Jo dic: sí, pagueu-los més". Aquesta ha estat la resposta del president dels Estats Units, Joe Biden, a les queixes dels empresaris per l'escassetat de treballadors des de l'inici de la pandèmia. Poc més de tretze segons d'una roda de premsa del mandatari que s'han fet virals a les xarxes socials.

En els plans de la nova administració demòcrata hi ha l'increment salarial dels 15 dòlars l'hora abans del 2025. Actualment, el salari mínim als EUA és de 7,25 dòlars. Des del 2007 no s'aprova cap llei federal al Congrés que revisi jornals dels treballadors, el període més llarg sense una actualització federal.

 

El mes de març passat, l'executiu Biden-Harris van aconseguir a la Cambra de Representants un paquet d'estímul econòmic d'1,9 bilions de dòlars pels efectes de la Covid-19. No obstant, van haver de renunciar a la proposta del salari mínim en la negociació amb els senadors republicans.

En la compareixença d'aquest dijous, el president va asseverar que no hi ha excuses per ajornar l'augment dels ingressos dels treballadors. Les projeccions de Wall Street i de la Reserva Federal apunten a un creixement del 7% del PIB aquest 2021.

Segons Bharat Ramamurti, director del Consell Nacional Econòmic de la Casa Blanca, la nova política salarial tindria efectes sobre 30 milions de treballadors, dels quals un 59% són dones. "Tenim confiança que l'increment no és només una decisió moralment correcta, si no també generarà un efecte positiu sobre l'economia", va assenyalar.

El president Biden sí que va poder firmar a l'abril una ordre executiva per la qual totes les empreses contractades pel govern federal han d'augmentar el salari mínim dels seus empleats a 15 dòlars l'hora.

Des de treballadors de manteniment o conservació d'edificis federals, cambrers en cafeteries governamentals fins a assistents de veterans de guerra. Fins ara, el salari era de 10,95 dòlars i tampoc s'actualitza des del mandat de Barack Obama (2009).

Biden insisteix a apujar els salaris com a solució a la demanda no coberta de treballadors que s'està vivint als Estats Units, amb milions de persones a l'atur pels efectes econòmics de la Covid-19. Per primera vegada des de l'inici de la pandèmia, la taxa d'atur es va situar per sota del sis per cent (5,8%). Segons la Casa Blanca, això estaria retardant la recuperació definitiva del mercat nord-americà, malgrat tots els paquets d'estímul econòmic aprovats.

Als Estats Units, prop de 40 milions de persones es troben sota el llindar de la pobresa. "Ningú hauria de treballar 40 hores a la setmana i viure en la pobresa", va dir Biden en la seva elecció presidencial.

"Les grans corporacions han estat immensament rendibles en el darrer any i mig, i moltes encara no paguen 15 dòlars l'hora. El que demanem, el que estem impulsant és que els treballadors s'emportin un tros de pastís més gran de la riquesa que estan generant."

ARXIVAT A:
Joe BidenKamala Harris
Anar al contingut