Un blauet vist a través del visor d'una càmera
Un blauet vist a través del visor d'una càmera

Paciència i passió: els secrets dels millors fotògrafs d'ocells

Dos dels guanyadors dels Bird Photographer of the Year, el concurs de fotografia ornitològica més important del món, tenen empremta catalana

Enllaç a altres textos de l'autor Pere Bosch

Pere Bosch

periodista de la secció de Societat de TV3

@pereboschg
Actualitzat

Cada any, centenars de fotògrafs d'arreu del món competeixen per ser seleccionats en una de les vuit categories dels Bird Photographer of the Year, el certamen de fotografia ornitològica més important del món.

Les noves eines digitals han permès a aquesta branca de la imatge superar tots els límits i capturar instants massa fugaços per a l'ull humà.

Aquest any, dos dels guanyadors tenen empremta catalana.
 

Nicolás Reusens: la volta al món buscant la foto perfecta

La vida de Nicolás Reusens no hi entén, de fronteres. Nascut a Bogotà, Colòmbia, en una família d'origen suec, fa vuit anys que viu a Catalunya. Ha recorregut desenes de països i, en un viatge al Japó, ara fa 13 anys, va descobrir la passió per la fotografia.

Curiós de mena, li agrada estar al dia de les últimes novetats tecnològiques i s'ha especialitzat en el macroextrem (fotografies d'insectes) i en l'alta velocitat. Això el va portar cap als ocells: li agrada capturar-los en ple vol, congelar aquests moments que l'ull humà no pot captar.

Ha guanyat diversos premis, entre els quals hi ha el Bird Photographer 2023 al millor retrat per una imatge d'una tàngara maragda.


Justament, l'hem acompanyat a un dels seus racons preferits, al Vallès Oriental, buscant blauets, un ocell tan aerodinàmic que va inspirar el disseny del tren bala japonès.

Vam entrar a l'amagatall a trenc d'alba, i això és el que vam trobar:


Rafael Armada: reconèixer els ocells per l'aspecte i el cant

Des de ben petit, la mirada de Rafael Armada anava cap al cel. Sempre buscava ocells, i intentava descobrir-ne espècies noves als llibres de l'escola. Ben a prop de casa hi va trobar un lloc idoni: els espais naturals del delta del Llobregat, un refugi per a la fauna salvatge en plena àrea metropolitana de Barcelona.

Quan veia un ocell, el Rafael el volia "agafar sense capturar-lo". Extremadament respectuós amb el medi natural, va trobar en la fotografia la manera de col·leccionar les espècies que anava trobant en les seves expedicions. S'ha convertit en un expert en reconèixer els ocells per la seva aparença, però també pel seu cant.

El Rafael ha guanyat el Premi Bird Photographer 2023 en la categoria ocells en ple vol per una imatge d'un colibrí bec espasa, l'únic ocell del món que té el bec més llarg que el cos.


L'hem seguit allà on va descobrir desenes d'ocells, al delta del Llobregat, com es pot veure en aquest vídeo:

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut