Otegi: "Els independentistes bascos, catalans i gallecs hem de jugar la partida junts"

Proposa fer-ho amb un programa de mínims: solucions democràtiques i referèndum pactat

RedaccióActualitzat

En una entrevista al programa de TV3 "Preguntes freqüents", el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha fet una crida que tots els sobiranistes independentistes bascos, catalans i gallecs vagin junts al Congrés dels Diputats.

"Bascos i catalans però també gallecs i si es pot republicans espanyols hem de jugar aquesta partida junts. La nostra aposta és que tots els sobiranistes independentistes bascos, catalans i gallecs hem de jugar aquesta partida junts perquè és el mateix Estat el que tenim davant. Per nosaltres no té sentit aquest marc autonòmic en què cada partit jugava la seva partida al Congrés. Nosaltres creiem que hem d'anar com a sobiranistes i independentistes al Congrés dels Diputats".

Otegi proposa fer-ho amb un programa de mínims: solucions democràtiques i referèndum pactat.

"Davant d'una possible involució antidemocràtica i la sentència del procés, com jugarem aquesta partida davant de l'Estat? Nosaltres proposem: tots junts amb un programa de mínims: solucions democràtiques i referèndum pactat. Un referèndum, una consulta que permiti als pobles decidir lliurement el seu futur. Creiem que tindria una gran potencialitat política, però no ho podem fer sols."

 

 

Després que Estrasburg ha condemnat Espanya per no garantir-li un judici just, Arnaldo Otegi ha manifestat que quan passa això vol dir que no hi ha un règim democràtic en un Estat".

"En un Estat on els tribunal no són imparcials senzillament  no hi ha un règim democràtic. I, a més, apunto a una segona menció, és la segona vegada que el tribunal em dona la raó. No crec que hi hagi molts ciutadans europeus que els hi hagi passat, i això crec que en termes polítics vol dir alguna cosa."

En qualsevol cas, ha dit que estudien presentar un recurs de revisió al Suprem, però ha recordat que la sentència ha de ser ferma.

"Dels cinc que vam ser condemnats, l'únic inhabilitat sóc jo. M'imagino que la sentència tindrà algun tipus de conseqüència. També tenim una altra via que és la del recurs de revisió de la sentència al Tribunal Suprem . Ho estant estudiant els advocats i segurament ho farem. Abans, però, la sentència d'Estrabsurg ha de ser ferma i si la recorren guanyaran uns mesos perquè no ho poguem fer. Aleshores, m'haurien d'aixecar la inhabilitació."

 

 

Per Otegi, la decisió d'Estrasburg sobre el seu cas pot tenir incidència en el cas de l'1-O.

"Crec que alguna incidència pot tenir -la decisió d'Estrasburg- en la mesura que els magistrats ja tenen en compte, l'altra cosa és que els importi o no, que existirà una instància superior que en un moment determinat llegiran el que ells dictaminin; per tant, vull pensar que això els pugui condicionar d'una determinada manera."

 

 

El líder abertzale també ha criticat que la "casta judicial espanyola" s'ha erigit com a garant de la unitat d'Espanya, i "molt em temo" que amb el cas de l'1-O volen fer sentències que serveixin "com a exemple".

"La casta judicial espanyola, que es va passar de franquista a demòcrata en una nit, crec s'ha autoerigit com a garant de la unitat d'Espanya i crec que s'ha donat una missió que és el que no fan els polítics, el que no són capaços de fer els altres, ho farem nosaltres i crec que intentaran fer una sentència com a exemple."

 

 

Otegi ha assegurat també que no va fer falta reconstruir Batasuna i Esquerra abertzale perquè "no han aconseguit destruir-les mai".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut