L'actor Óscar Jaenada, dijous passat a Madrid, durant la presentació d'Awareness (EFE/Daniel González)

Óscar Jaenada, contundent sobre l'1-O: "Només van aconseguir un bressol d'independentistes"

L'actor, guanyador d'un Goya per "Camarón", explica en un vídeo que s'ha fet viral què va sentir fa sis anys, en veure les càrregues policials contra els votants

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'actor d'Esplugues de Llobregat Óscar Jaenada, guanyador d'un Goya pel seu paper a la pel·lícula "Camarón", ha explicat en un vídeo que s'ha fet viral a les xarxes socials el que va sentir l'1 d'octubre del 2017 en veure les càrregues policials contra els votants que van participar en el referèndum d'independència. 

"Aquell dia vaig plorar molt en veure des de casa com aquells policies pegaven la meva gent", assegura l'actor en la publicació de TikTok, en què ha comparat el procés amb un divorci i les càrregues amb un "maltractament en tota regla".

La seva reflexió és la resposta que va donar Jaenada quan se li va preguntar, en una entrevista durant la promoció de la pel·lícula "Awareness", que es projecta diumenge al Festival de Cinema de Sitges, sobre un post que havia penjat al seu compte d'X el passat 1 d'octubre, en el sisè aniversari del referèndum. S'hi veien imatges de les càrregues policials i el missatge "Ni oblit ni perdó".

Un post que va completar tres dies més tard, amb un altre missatge a X, l'antiga Twitter, comparant el procés amb un divorci.


Demana "un exercici d'empatia" per intentar entendre l'independentisme

En el missatge que s'ha fet viral a TikTok, Jaenada demana "fer un exercici d'empatia" per intentar entendre la posició dels catalans independentistes que volen separar-se d'Espanya: "Aquí hi ha un problema. És com un matrimoni, perquè Catalunya i Espanya tampoc han estat unides sempre. I de cop un dels dos es vol separar. Doncs hi ha dues opcions, separar-se perquè una de les dues parts no vol seguir o, com es va optar aquell 1-O, portar un vaixell de 'piolins' ple de policies nacionals a donar hòsties a la gent de casa meva, del meu poble", explica l'actor.

"Allò, l'únic que va aconseguir és un bressol d'independentistes. Aquell dia, l'únic que van aconseguir és que tot català amb dos dits de front es convertís a l'independentisme. Ho veig com un maltractament en tota regla. I caldria fer un exercici d'empatia i veure com els catalans sentien els crits d''a por ellos'. Va ser molt dur com a català."


Voler la independència "no és voler trencar Espanya"

Jaenada també reflexiona sobre les crides que acusen els independentistes de "voler trencar Espanya"

"Quan una parella es divorcia, el que no vol sempre diu: 'Ho vols trencar tot'. No, no ho vull trencar tot, ni de bon tros, el que vull és una vida sense tu perquè, pel que sigui, amb tu no em va bé."

Óscar Jaenada insisteix que és una reflexió personal, perquè ell és "actor, un artista": "Però en l'àmbit personal, aquell dia em va doldre molt". 

Aquí podeu veure la resposta de Jaenada sobre com va viure l'1-O i la seva visió del conflicte entre Catalunya i Espanya:

@ehuniverso Le preguntamos a Óscar Jaenada por sus tuits en referencia al 1 de octubre y la posible solución al conflicto entre España y Cataluña. Esta fue su respuesta en el junket de #Awareness.   #oscarjaenada #1octubre #catalunya #awareness #opinion #empatia #parareflexionar #mariapedraza #óscarjaenada #mariapedrazaedit #mariapedrazavideo #awarenessfilm #primevideo ♬ sonido original - Eh!


"Awareness" arriba a Sitges aquest diumenge

L'entrevista a Óscar Jaenada s'ha fet arran de la promoció de la pel·lícula "Awareness", del director català Daniel Benmayor, que aquest dimecres s'estrena a Prime Vídeo i diumenge es projectarà al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges.

La pel·lícula, que parla de la manipulació i el poder, està protagonitzada per Óscar Jaenada, Carlos Scholz, Pedro Alonso, María Pedraza i Lela Loren.

Jaenada amb el director i els actors d'"Awareness", durant la presentació de la pel·lícula a Madrid (EFE/Daniel González)

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàCinema
Anar al contingut