Barcelona

Ortega diu que Catalunya no aplicarà la reforma de les administracions perquè "no se sent al·ludida"

La vicepresidenta del govern català, Joana Ortega, assegura que que el govern no aplicarà la reforma de les administracions perquè "Catalunya no se sent al·ludida".

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha donat llum verda a l'informe de reforma de l'administració que ha de permetre eliminar "duplicitats" entre l'Estat, les comunitats autònomes i els ajuntaments i aconseguir que totes les administracions treballin conjuntament per fer "polítiques de país". 

La vicepresidenta Joana Ortega ha afirmat que el govern no aplicarà la reforma de les administracions "perquè Catalunya no se sent al·ludida". En declaracions als mitjans durant una visita a Vilobí del Penedès, Ortega ha dit que Catalunya ja està fent la seva pròpia reforma i que el govern "no se sent en absolut cridat" a aplicar aquesta reforma de les administracions públiques. A més, ha assegurat que si algú ha de reduir duplicitats és l'Estat espanyol. "Qui realment té una gran feina per fer una reducció de la seva administració és el govern de l'Estat", i ha afegit que l'Estatut empara Catalunya per fer la seva pròpia reforma.

En tot cas però ha reivindicat que Catalunya ja fa dos anys que està treballant en la reforma de les administracions, lleis de simplificació, agilització i modernització i ha afegit que la nova llei de governes locals està "a les portes" del Parlament. A més, ha dit que també treballen en la reforma de les administracions públics. "La reforma ja l'estem fent des d'aquí i per tant no ens sentim al·ludits", ha resumit.

Mas: "El govern espanyol dóna totes les lliçons, però els deures no els fa."

El president de la Generalitat, Artur Masha rebutjat la reforma de les administracions que proposa el govern central i l'ha convidat a suprimir els ministeris que tenen les competències transferides, pel que ha exigit que "abans de demanar i donar lliçons, facin els deures". El president català ha fet aquesta valoració en la clausura de l'assemblea general de l'Associació Catalana d'Innovació del Sector Carni Porcí (Innovacc) a Olot.

Mas ha dit que l'Estat té "ministeris sencers, amb centenars de funcionaris, que no tenen ja competències perquè aquestes estan traspassades i, tot i així, no són suprimits". "De lliçons les donen totes, però els deures no els fan". El president català s'ha mostrat també contrari a la mesura de l'Executiu que preveu la supressió d'organismes públics autonòmics i ha recordat que el govern té alguns ens "duplicats" com l'Imserso o el de Ports de l'Estat. "S'imaginen que fan centenars de funcionaris treballant a Madrid en Ports de l'Estat?".

Mas-Colell: "No tornarem, mai, cap competència"

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha denunciat que la reforma de l'administració pública que vol impulsar el govern del PP respon a una "operació recentralitzadora" i ha advertit que la Generalitat "no tornarà, mai, cap competència" a l'Estat. Mas-Colell s'ha mostrat molt crític amb aquesta reforma administrativa, que planteja la possibilitat que les comunitats autònomes eliminin alguns organismes per evitar duplicitats, com per exemple, en el cas de Catalunya, el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el Centres d'Estudis d'Opinió (CEO) o el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Després de participar en un acte organitzat per l'Institut d'Analistes Financers, Mas-Colell ha manifestat que no li agrada "gens" la reforma que planteja el govern, ja que comporta "l'aprimament de les autonomies" i "l'engreix de l'administració central" a través d'una "pura" centralització de competències. "No es tracta d'alleugerir les administracions, sinó de transferir competències des de les autonomies a l'Estat", ha assegurat en declaracions a la premsa.

Mas-Colell ha comentat, com a exemple, que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) té un centenar de funcionaris a Catalunya, mentre que l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), dependent de la Generalitat, compta amb altres cent treballadors. La supressió de l'Idescat, ha afirmat, no suposaria la desaparició dels cent llocs de treball d'aquest organisme, sinó que la intenció del govern, ha dit, és "que els 200 treballadors siguin seus".

El titular d'Economia ha subratllat que el govern "no entrarà en aquest joc" i ha volgut deixar clar que "mai" no tornarà cap competència a Madrid. "És una fixació ideològica que té el govern del PP", ha opinat Mas-Colell, que ha lamentat que Hisenda pretengui vincular el compliment d'aquesta reforma amb la fixació de l'objectiu de dèficit autonòmic. "Si això passés, seria una forma d'intentar condicionar cadascuna de les línies de despesa i aniríem molt més enllà del que estableix l'Estatut d'Autonomia", ha indicat el conseller, que està disposat a "batallar" per aconseguir que la supressió dels organismes que planteja el govern no sigui un condicionant amb vista a fixar el sostre de dèficit de les CCAA.

La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha quantificat l'estalvi global que suposaran totes les mesures d'"aprimament" de les administracions en 37.700 milions d'euros. Mas-Colell  ha negat que aquestes mesures suposin cap estalvi i ha afirmat que, en tot cas, "costaran diners".
 
Anar al contingut