Oriol Junqueras, vicepresident del govern i titular del Departament d'Economia i Hisenda

Junqueras rep la cartera d'Economia a mans de Mas-Colell

Actualitzat

Oriol Junqueras i Vies (Barcelona, 1969)
@junqueras

Vicepresident del govern i titular del Departament d'Economia i Hisenda

Oriol Junqueras es converteix en un dels homes forts del govern de Carles Puigdemont. Historiador i professor d'universitat, ha participat en nombrosos mitjans de comunicació i és autor de nombrosos llibres. Junqueras té una llarga trajectòria independentista i, entre altres, és promotor de la plataforma Sobirania i Progrés i president d'ERC des del setembre de 2011, quan va rellevar en el càrrec Joan Puigcercós.

Va ser regidor independent, escollit en les llistes d'ERC, de l'Ajuntament de Sant Vicenç, i, des del 2011, alcalde d'aquest municipi. El 2009 l'executiva d'ERC ratifica la seva candidatura com a cap de llista per a les eleccions europees i es converteix en diputat al Parlament Europeu per la coalició Els Verds-Aliança Lliure Europea.

Amb ell al capdavant de la candidatura, ERC es converteix en la segona força més votada a les eleccions al Parlament de Catalunya del novembre del 2012. Junqueras es converteix en aquesta legislatura en el cap de l'oposició. A les últimes eleccions 27-S, Junqueras pacta amb Artur Mas la candidatura conjunta de Junts pel Sí, de la qual ocupa el cinquè lloc. Poc després, al desembre, deixa l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts per centrar-se en el procés i ara es converteix en el número dos del nou govern de Carles Puigdemont.

Després de prendre possessió del càrrec, Junqueras ha rebut la vicepresidència de la mà de la seva predecessora, Neus Munté, que ha manifestat que és "un honor altíssim aquesta responsabilitat" i augura que el seu successor ho resoldrà tot amb "molt d'èxit". Junqueras, per la seva banda, ha manifestat:

"Ens hem compromès tots a ajudar-nos mútuament. Segur que li hauré de fer preguntes i tindrà bons consells per donar-me i espero estar a l'alçada de la feina que ha fet, que han fet tots plegats i que haurem de fer, que serà necessàriament molt bona, rigorosa i exigent i molt constant, i estic segur que ho farem."

En el traspàs de la vicepresidència, Munté ha obsequiat Junqueras amb una caixa de caramels per endolcir els moments amargs.

El nou vicepresident ha explicat també que en el primer consell executiu han parlat de qüestions com el ple de la setmana vinent i ja calculava que els pressupostos, dels quals espera obtenir més suports, estaran enllestits al maig. Unes declaracions que feia abans de fer el traspàs de la cartera d'Economia a mans del seu predecessor al càrrec, Andreu Mas-Colell. Junqueras haurà de gestionar les deteriorades finances de la Generalitat i la creació de la Hisenda pròpia.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut