Onze propostes per omplir una maleta plena de llibres per a aquest estiu

Novel·la, còmic, assaig... una selecció per a les vacances entre l'enorme oferta que es pot trobar a les llibreries o les biblioteques

Pere GaviriaActualitzat

Arriba l'agost, el mes de la diàspora vacacional, i us proposem un seguit de títols per a tots els gustos. És temps de relax, i per a qui li agrada llegir, els llibres formen part indispensable de l'equipatge. Novel·la, còmic, assaig..., només són una selecció entre l'enorme oferta enorme que es pot trobar a les llibreries o les biblioteques.


"Amor en cas d'emergència", Daniela Krien, Més llibres/Grijalbo

Cinc històries, que s'entrellacen, de cinc dones que miren d'agafar les regnes del seu destí. Un èxit absolut de la literatura alemanya per a Daniela Krien, que en aquest llibre aprofundeix en les emocions i les relacions de solidaritat entre dones. Cinc protagonistes que, com l'autora, van viure la caiguda del mur quan eren molt joves.

 

"Madres, avisad a vuestras hijas", Bonnie Jo Campbell. Dirty Works

Des del paisatge postindustrial de l'Amèrica profunda, mares que no saben com tractar les seves filles, filles que no saben apropar-se a les mares, embarassos prematurs, dones maltractades i venjatives... Vides marcades per l'abús, la violència i l'abandonament en un llibre de relats curts sobre dones decidides a sobreviure.


"Vladivostok", Lluís Oliván. Periscopi

Aquesta llunyana ciutat portuària russa és la destinació que havien escollit el Tomàs i la Magda per fer un llarguíssim viatge en autocaravana. Però el càncer s'endú la Magda i ara l'autocaravana està aparcada al jardí de casa d'en Tomàs. A la seixantena, viudo i jubilat, mira d'entendre qui va ser la seva dona al mateix temps que es descobreix a sí mateix.


"Planimetria d'una família feliç", Lia Piano. Empúries

La filla de l'arquitecte italià Renzo Piano fa un retrat familiar a través dels ulls d'una nena de sis anys. Records autobiogràfics amb personatges inventats. El pare, la mare, una filla, dos fills, tres gossos, moltes gallines i el puntal de la casa: una dona calabresa analfabeta que organitza una llar caòtica, però plena de llibertat.


"Vora el mar", diversos autors, Univers

Ja és el tercer cop –així que comença a ser una tradició– que el segell editorial Univers convoca diversos autors a l'estiu perquè escriguin relats curts sobre un tema. Aquesta vegada son 11 veus destacades de la literatura catalana que ens proposen un seguit de contes que giren al voltant del mar i de les relacions familiars.

 

"El llibre de l'estiu", Tove Jansson. Angle Editorial

En una illa remota del golf de Finlàndia passen l'estiu una àvia i la seva neta, Sophia, que acaba de perdre la mare. Són uns mesos d'aprenentatge mutu i de revelacions en aquesta especial relació entre les dues protagonistes. Un relat en què es reflexiona sobre l'amor, l'esperit vitalista i la mort. Tot un clàssic modern de la literatura escandinava.


"La meva família i altres animals", Gerald Durrell, Empúries

La sèrie basada en aquest clàssic universal ha animat molts a llegir o rellegir els relats sobre la infantesa de Gerald Durrell a l'illa de Corfú a partir del 1935. Una fauna humana i animal que protagonitzen les aventures de la família Durrell a la calorosa i assolellada Corfú, amb costums diametralment oposats als de la plujosa Anglaterra d'on provenen.


"Hi havia una vegada a Hollywood", Quentin Tarantino, Columna/Reservoir Books

Primera novel·la del director de cinema basada en la seva última pel·lícula, guanyadora d'un Oscar. Un relat que va molt més enllà de la pel·lícula, amb nous personatges, escenes i subtrames, que descobreixen el narrador Tarantino. Un debut literari que, com la pel·lícula, té com a punt de partida la relació entre un actor televisiu en hores baixes i que ofega les penes en alcohol i el seu doble en les escenes d'acció.


"Carta blanca", Jordi Lafebre. Norma editorial

Primer còmic escrit i dibuixat per aquest autor barceloní que proposa una història d'amor complexa explicada de final a principi. Jordi Lafebre comença el relat per l'últim capítol, el número 20. Els protagonistes són una parella que viu un amor platònic durant trenta-set anys, fins que poden estar junts.

"La canción de NOF4", Raúl Quinto, Jekyll & Jill

El professor, poeta i narrador Raúl Quinto descobreix en aquest llibre Fernando Oreste Nannetti (1927,1994), un home italià que patia esquizofrènia i que va passar mitja vida al manicomi del pavelló penitenciari de Volterra. Va escriure un llibre en un mur de més de 70 metres de llarg, fent-hi incisions amb la punta de la sivella de l'armilla del seu uniforme. Aquest llibre és un híbrid entre la biografia, l'assaig i el poema en prosa al voltant d'aquest personatge fascinant.


I encara un "Bonus Track": "Zugunruhe", Fúlvia Nicolàs Tolosa. Univers

L'amor d'aquesta periodista de TV3 per les terres del nord li ve del pare. I el recorregut que ens proposa per terres septentrionals el fa amb el seu fill adolescent. Tot plegat, una visió molt personal i emocional d'un territori que l'apassiona.

 
ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut