Omnium Cultural Diada 2023
Tradicional acte d'Òmnium per la Diada de Catalunya davant de l'Arc de Triomf de Barcelona (ACN)

Òmnium demana a ERC i Junts que negociïn plegats amb el govern espanyol més enllà de l'amnistia

Xavier Antich concreta en 1.432 les persones que es podrien beneficiar d'una amnistia, i en quedaria fora Laura Borràs

RedaccióActualitzat

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet aquest dilluns una crida a aprofitar "l'escenari inèdit" sortit de les eleccions generals del 23J perquè "ofereix una oportunitat política indubtable."

En aquest sentit, Antich ha instat Junts i ERC a anar plegats en les negociacions en marxa amb l'Estat espanyol:

"Per un cop l'aritmètica parlamentària ens és favorable, no podem perdre aquesta oportunitat."

"Si hi ha coincidència estratègica, que n'hi ha, no pot ser que la diversitat tàctica impedeixi treballar plegats per aconseguir-ho."

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, aquest dilluns a Barcelona (ACN)

En aquest context, des de l'entitat reclamen que es posi damunt la taula una llei d'amnistia, que reivindiquen com "un instrument polític i col·lectiu de l'estat de dret, homologable internacional, per abordar democràticament un conflicte polític". 

Antich ha mantingut també l'aposta pel referèndum: "Que ningú es confongui, una amnistia només és el primer pas. El nostre objectiu és l'autodeterminació".
 

Ómnium calcula en 1.432 les persones que es poden amnistiar

El líder d'Òmnium Cultural ha aprofitat per fer pública la xifra de persones que "com a mínim" haurien de beneficiar-se d'una eventual llei d'amnistia: un total de 1.432 persones condemnades, jutjades o investigades.

En aquesta xifra s'hi inclouen 113 persones condemnades penalment, 17 pendents de sentència, 387 amb causa oberta, 880 sancionades administrativament i 35 pendents del Tribunal de Comptes.

Així mateix, entre els beneficiats per una hipotètica d'amnistia, no hi hauria l'expresidenta del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs, pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs sí que estaria entre les 4.400 persones que Òmnium considera represaliades pel cas d'espionatge el programari Pegasus. 

Omnium Cultural Diada 2023
A l'acte d'Òmnium hi han assistit representants de forces polítiques i entitats socials i sindicals (ACN)

Malgrat la crida a aprofitar l'oportunitat de negociació conjunta amb l'Estat espanyol, Antich també ha afirmat que "això no va d'investidura ni de legislatura. Això va d'un conflicte polític i de forçar l'estat a abordar-lo democràticament". I ha afegit que "això només té dues vies: amnistia i autodeterminació".

A l'acte d'Òmnium hi han assistit representants de forces polítiques i entitats socials i sindicals, com també el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller Carles Campuzano.  

ARXIVAT A:
11SÒmnium Cultural
Anar al contingut