Oliver Anthony, en el videoclip de "Rich Men North of Richmond"
Oliver Anthony, en el videoclip de "Rich Men North of Richmond" (YouTube)

Oliver Anthony, el cantautor desconegut que revoluciona les llistes d'èxits americanes

L'èxit del cantautor de Virginia torna la cançó protesta al centre de la indústria nord-americana, mentre que el sector trumpista dels republicans no dubta a instrumentalitzar les proclames de la cançó "Rich Men North of Richmond"

Ramon LlubiàActualitzat

La cançó de l'estiu als Estats Units no parla de barbacoes ni està pensada per sonar en discoteques de platja. "Rich Men North of Richmond" és una cançó protesta amb ressons de country genuïnament tradicionals i obra d'un complet desconegut, Oliver Anthony.

Des que aquest nadiu de l'estat de Virginia, de nom real Oliver Anthony Lunsford, la va publicar a YouTube l'11 d'agost, el tema ha batut rècords inimaginables per a un artista novell i sense contracte discogràfic. El cantautor es descriu com un home senzill de camp que, assegura, ara mateix rebutja ofertes de vuit milions de dòlars.

 

Un nou heroi de classe treballadora

Com insinuen els primers versos de la cançó en clau autobiogràfica, Oliver Anthony és un home arrelat a l'àmbit rural que va haver de guanyar-se la vida en fàbriques del seu estat i dels estats veïns, "fent torns de 12 hores i cobrant una misèria". Actualment, aspira a tenir una granja per criar bestiar.

Un greu accident laboral el va fer tornar a casa i s'ha passat els últims cinc anys lluitant contra diversos problemes mentals, que a més van derivar cap a l'alcoholisme. Va trobar la cura en la música i, arquetípicament, en una refundada fe cristiana.

De la granja a la fama

En pocs dies, "Rich Men North of Richmond" ha aconseguit milions de reproduccions a YouTube, on va despuntar gràcies a un vídeo que no podia ser més senzill. Gravat pel canal RadioWV, dedicat a la recerca de nous talents de música tradicional, les imatges el mostren envoltat per un bosc i els seus gossos, cantant tot sol amb una guitarra.

 

El tema es va enfilar ràpidament al capdamunt de la llista d'èxits de "Billboard" i va passar al número u de reproduccions digitals a iTunes i Spotify. L'altra dotzena de composicions pròpies, que havia gravat amb el telèfon mòbil, també van entrar automàticament a aquestes llistes.

D'aquesta manera, Oliver Anthony s'ha convertit en un cas mai vist: cap artista havia situat tantes cançons tan amunt en un espai de temps tan breu. Al llarg de tota una carrera, només el superen Taylor Swift i Rihanna.

Honestedat brutal

La immediatesa sense embuts, l'íntima connexió amb un gènere musical que s'identifica amb l'arrel del país, la veu aspra i l'accent profund semblen les claus d'aquest triomf inesperat. Però el toc decisiu és la temàtica de "Rich Men North of Richmond".

Amb una gran desimboltura, Oliver Anthony canta sobre els problemes de la classe treballadora als Estats Units i la precarietat social en què ha de sobreviure. D'altra banda, també s'alinea amb punts clàssics del programa dels neoliberals nord-americans, en contra dels impostos i l'estat del benestar.

Gasolina per als trumpistes

El mateix títol, "Rich Men North of Richmond", s'ha interpretat de seguida com una referència a l'illa on l'empresari Jeffrey Epstein organitzava les seves festes sexuals amb menors d'edat i amb les quals s'ha intentat relacionar diversos polítics demòcrates.

El còctel resultant ha estat gasolina per al populisme conservador. De bon principi, l'ala trumpista dels republicans no ha dubtat a instrumentalitzar l'èxit del cantautor. Diversos polítics identificats amb el moviment Make America Great Again com Kari Lake, Matt Walsh o Marjorie Taylor Green el reivindiquen i el descriuen com un lúcid observador de les necessitats dels Estats Units.

Mentrestant, Oliver Anthony només s'ha volgut descriure políticament com un ciutadà de centre. De cara al futur intentarà mantenir el perfil baix d'un home de camp normal i corrent. Però, al punt que ha arribat, la tasca pot ser més dura que no es pensa.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut