L'Ajuntament instal·larà un sistema de contenidors per recollir les escombraries

Nova York posa contenidors per recollir les escombraries: "Volem assemblar-nos a Barcelona"

Des de fa cinc dècades, la ciutat recull les seves 24 tones de residus diàries a mà, bossa per bossa, i ara, amb aquest mètode, intenta combatre també la plaga de rates

RedaccióActualitzat

No surten a les guies turístiques, però és difícil no veure les bosses negres d'escombraries amuntegades al carrer. A Nova York no hi ha espai reservat per a la brossa, i on hi ha brossa apareixen les plagues de rates.

L'Ajuntament s'ha decidit a posar-hi remei definitivament: instal·larà un sistema de contenidors, que s'ha presentat com una novetat, però que s'utilitza a les ciutats europees --com Barcelona-- des de fa anys.

Fins ara, i des fa cinc dècades, la ciutat recull els seus residus (24 tones diàries) a mà, bossa per bossa, en un anar i venir constant de vehicles i treballadors. Harry Nespoli, president del sindicat de neteja de Nova York, està avesat a aquest sistema de recollida arcaic.

Ho sap tot de l'ofici, fins i tot el que no voldria saber: "Quantes vegades he aixecat la tapa del cubell i m'he trobat les rates allà, dretes sobre les potes del darrere, a punt per saltar".

 

A l'oest de Harlem s'està assajant el nou sistema de recollida, amb uns contenidors pilot que, d'entrada, els residents valoren positivament: "És meravellós. Els necessitem per desfer-nos de les rates" diu James Clarck, un veí de Harlem.

Ara bé, en una ciutat on l'espai és el més buscat, els contenidors prendran lloc als cotxes. Però si ha de triar entre contenidors o cotxes, Clarck ho té clar: "Trio els contenidors. Ens hem d'adaptar. Els temps canvien".

"Intentem assemblar-nos més a Barcelona. No volem la brossa a la vorera, la volem dins de contenidors. I en tindrem de diferents mides, per no sobreocupar els carrers", assegura la comissionada de neteja de Nova York, Jessica Tisch.

I és que, a banda d'adquirir camions nous per aixecar els contenidors, també caldrà adoptar nous hàbits, tant dels qui aboquen la brossa com dels qui la recullen.

"Si arribem a la cantonada i no hi ha cap cotxe, el contenidor està a l'abast i el podem arrossegar bé. Però som a Nova York. He vist arribar moltes idees i també marxar moltes idees, perquè aquí no funcionen", deixa anar el veterà escombriaire Harry Nespoli.

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut