Odón Elorza, l'únic diputat que renuncia a les dietes de desplaçament en la quarantena
Minut de silenci al Congrés per les víctimes del coronavirus, abans de començar el ple

Només un diputat del Congrés renuncia a les dietes durant el confinament

RedaccióActualitzat

Un sol diputat dels 350 del Congrés ha renunciat a les dietes de desplaçament durant el confinament. Només ho ha fet el que va ser alcalde de Sant Sebastià, el socialista Odón Elorza.

La nota del Congrés, feta pública a les últimes hores, no especifica qui és el diputat, però Elorza va renunciar per carta a aquests beneficis i el Congrés assegura que només un diputat ha deixat de cobrar aquesta retribució.

Odón Elorza, l'únic diputat que renuncia a les dietes de desplaçament en la quarantena
Odón Elorza va fer un tuit el 2 d'abril anunciant que no cobraria la dieta (Europa Press)

Ja fa temps, el 2 d'abril, el diputat socialista anunciava en el seu compte de Twitter aquesta decisió:

 

 

Hi va haver grups parlamentaris i diputats a títol personal que van demanar fer el mateix o van proposar fórmules per destinar aquests fons a altres col·lectius, com per exemple el sanitari. Tot i això, el Congrés va fer els pagaments i, oficialment, no hi ha constància d'on van anar a parar les dietes un cop transferides als diputats.

A Catalunya per exemple, el Parlament va arribar a un acord per no cobrar les dietes durant el confinament.


917 euros per als diputats de Madrid, 1.921 per als de la resta de l'Estat
 


Al Congrés, els diputats reben un sou de 2.982 euros, al qual se sumen complements si són portaveus o tenen algun lloc a la mesa de la cambra baixa. I a més tenen una indemnització mensual "per les despeses originades per l'activitat a la cambra", en concepte de dietes de desplaçament i allotjament. Aquesta retribució és de 917 euros per als diputats electes per Madrid i de 1.921 euros per als parlamentaris de la resta de l'Estat.

En aquest cas, només el basc Odón Elorza ha deixat de percebre exactament 1.921 euros perquè ho va demanar expressament. Cap altre diputat va optar per aquesta via, tot i que el març i l'abril l'assistència als plens va ser tot just d'un 10% dels parlamentaris de cada grup. No passava d'una cinquantena de diputats.

Segons les dades del Congrés, tampoc consten oficialment casos de diputats o de grups que renunciessin a part o a la totalitat de la seva assignació mensual pròxima als 3.000 euros.

El Congrés com a institució sí que va acordar donar tres milions d'euros en la lluita contra la pandèmia. Aquests diners van sortir del seu fons de romanents i es va transferir al compte que el Ministeri d'Hisenda va obrir en el Banc d'Espanya a nom del Tresor Públic per centralitzar les aportacions que es fan a títol individual o per diferents administracions.

ARXIVAT A:
Coronavirus Reflexions des del confinament
Anar al contingut