Claudia Goldin és professora d'Economia a Harvard (Europa Press)

Nobel d'Economia per a Claudia Goldin per estudiar la discriminació de les dones a la feina

Nascuda a Nova York fa 77 anys, és una de les pioneres en l'estudi de la bretxa de gènere al món laboral

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La nord-americana Claudia Goldin ha guanyat el premi Nobel d'Economia per les seves investigacions sobre el mercat laboral femení. Goldin, de 77 anys, és una de les pioneres en l'estudi de la bretxa de gènere al món del treball.

Nascuda a Nova York el 1946, aquesta doctora en Economia i professora a Harvard és una de les especialistes més influents a l'hora d'estudiar la discriminació de les dones en l'àmbit laboral, amb una perspectiva històrica.


És la tercera dona que ha obtingut el premi, valorat en gairebé un milió d'euros.

El jurat ha destacat la contribució de Goldin per entendre els canvis en el mercat laboral femení, així com "les principals causes de la bretxa de gènere".

La  Reial Acadèmia Sueca de les Ciències destaca com la feina d'aquesta investigadora ha posat de manifest la "subrepresentació" històrica de les dones al mercat laboral mundial, i com i per què han anat canviant, amb el temps, els seus ingressos i taxes d'ocupació, segons ha destacat Jakob Svensson, president del Comitè del Premi de Ciències Econòmiques:

"Comprendre el paper de la dona al mercat laboral és important per a la societat. Gràcies a la innovadora investigació de Claudia Goldin, ara sabem molt més sobre els factors subjacents i sobre els obstacles que potser calgui abordar en el futur."

El Nobel d'Economia no forma part del llegat d'Alfred Nobel, sinó que es va establir l'any 1968 pel Banc Central de Suècia, coincidint amb el 300 aniversari de l'entitat.

Fa una setmana, el jurat dels Premis Nobel ja va anunciar els guanyadors de les categories de Medicina --concedits a l'hongaresa Katalin Karikó i el nord-americà Drew Weissman per fer possibles les vacunes ARN missatger contra la covid--; de Física --atorgat a Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L'Huillier pels seus descobriments sobre "què passa dins dels àtoms"; de Química --a Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus i Alexei I. Ekimov, pares dels punts quàntics que han revolucionat les pantalles--; Literatura --al dramaturg, novel·lista i assagista noruec Jon Fosse--, i el de la Pau --atorgat a l'activista Narges Mohammadi, que està empresonada, per la seva lluita pels drets de les dones a l'Iran.

Tots els guardons seran entregats el pròxim mes de desembre.

 

 

ARXIVAT A:
Bretxa salarialPremi Nobel
Anar al contingut