Suècia

Nobel de Química per als pioners de la genètica per al desenvolupament de nous antibiòtics

Els científics nord-americans Venkatraman Ramakrishnan i Thomas A. Steitz i la israeliana Ada E. Yonath han guanyat el Nobel de Química 2009 pels seus estudis sobre l'estructura i la funció del ribosoma, que produeix les proteïnes necessàries per mantenir amb vida l'ADN. Es tracta dels pioners de la genètica per al desenvolupament de nous antibiòtics. L'Acadèmia Sueca lliurarà el premi el proper 10 de desembre, en l'aniversari de la mort del seu fundador, Alfred Nobel.

Actualitzat
Els estudis sobre el funcionament dels ribosomes, que són les unitats de les cèl·lules que s'encarreguen de fabricar les proteïnes, han permès als tres científics guanyar el Premi Nobel de Química d'aquest any.

Els treballs de Venkatraman Ramakrishnan, Thomas Steitz i Ada Yonath han permès conèixer les diferències entre els ribosomes de les cèl·lules humanes i els dels bacteris, cosa que ha servit per dissenyar nous antibiòtics que ataquen els organismes patògens, sense fer mal a l'ésser humà.

El premi està dotat amb deu milions de corones sueques, 980.000 euros, i es lliurarà el proper 10 de desembre, en l'aniversari de la mort del seu fundador, Alfred Nobel.

Científics amb una llarga trajectòria

Venkatraman Ramakrishnan va néixer el 1952 a l'Índia i és ciutadà nord-americà. Es va doctorar en Ciències Físiques el 1976 a la Universitat d'Ohio i treballa en el laboratori de Biologia Molecular de Cambridge, al Regne Unit.

Thomas Steitz va néixer el 1940 als Estats Units i és doctor en Biologia Molecular i Bioquímica per la Universitat de Harvard. Exerceix com a catedràtic de la Howard Hughes Medical Institute, de la Universitat de Yale.

Ada Yonath va néixer el 1939 a Jerusalem i es va doctorar en Cristal·lografia de raig X el 1968 a l'Institut Weizmann de Ciència, on treballa actualment.

Anar al contingut