Una seixantena d'usuaris de la residència Fiella van morir durant un brot de covid-19
Una seixantena d'usuaris de la residència Fiella van morir durant un brot de covid-19
Catalunya al dia

"No s'arribava a tot": els metges es recorden desbordats pel brot de covid al geriàtric de Tremp

Els facultatius se sumen a les declaracions de tècnics i infermeres sobre la manca de personal qualificat, però asseguren que sí que disposaven de material suficient

Enllaç a altres textos de l'autor

Pau Rovira

Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà

Continua, al jutjat de Tremp, la fase d'instrucció d'una de les causes penals contra la residència Fiella de Tremp, on van morir 64 dels 142 residents durant un brot de covid-19 a finals de l'any 2020. Es tracta, concretament, del procés obert per homicidi imprudent.

Aquest dilluns, ha estat el torn dels metges --tant interns com externs al centre-- que van treballar-hi durant aquest episodi de la pandèmia. La majoria han confirmat que la manca de personal especialitzat, ja assenyalada en declaracions anteriors, va ser un dels factors clau perquè es desencadenés el caos que es va viure en aquesta instal·lació de la capital del Pallars Jussà.
 

Desenes de pacients per cada metge

Tot i que han assegurat que ells sí que van disposar del material necessari --en contra del que apuntaven algunes de les declaracions anteriors--, els metges de la residència han corroborat una important falta de treballadors qualificats, motiu pel qual --han dit-- els usuaris no van poder rebre una atenció adequada.

Així ho ha recollit l'advocada de l'acusació particular, Maria Nolla.

"Una de les metgesses ha declarat que va veure diversos residents deshidratats o a qui no es va poder donar correctament la medicació."

Aquestes desatencions, segons han declarat els facultatius, van passar perquè s'havien d'ocupar de molts pacients a la vegada i es van veure desbordats.

"Hi havia tanta manca de personal que no s'arribava tot. Cada metge portava de 50 a 60 residents ell sol."

La residència de Tremp també té oberts dos procediments judicials més, per un delicte contra la seguretat dels treballadors i per tracte vexatori als usuaris
La residència té obertes dues causes més: delicte contra la seguretat dels treballadors i tracte vexatori als usuaris (ACN/Laura Cortés)

Denúncia (gairebé) unísona

Les declaracions de metges i metgesses d'aquest dilluns coincideixen, parcialment, amb les dels tècnics sanitaris que, divendres passat, van explicar que van elaborar informes perquè el geriàtric actués i que aquest va trigar a aplicar les mesures que els van recomanar.

Tècnics i infermeres van constatar una important falta de personal, van assegurar que es va haver de recórrer a voluntaris sense formació prèvia i van explicar que a ells sí que els va faltar material de protecció.

ARXIVAT A:
Residències gent gran Covid-19
Anar al contingut